Stresi yenmenin yolları nelerdir?
Aşırı boyutta olmadığı sürece çalışmalarımızda bizi daha üretken duruma getirmeye faydası olan stres, fazla olduğunda hayatımızı olumsuz olarak etkilemeye başlıyor. Sebepsiz yere baş ağrısı, karın ağrısı,uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, isteksizlik, dikkatsizlik, iştahsızlık yada çok yemek yeme, sigara veya alkol içimizin fazlalaşması, devamlı yorgunluk, halsizlik vb belirtilerle kendini gösterebiliyor. Hayatımızın hemen hemen her anında çalışma hayatı. Borçlar, faturalar,kira, trafik yoğunluğu, kalabalık stres durumunun oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Stresle baş etmek yerine Görmezden gelerek, inkar ederek, duygularımızı içimize hapsederek yada çevremizdeki kişileri suçlayarak stresten kaçmaya çalışırız. Fakat bu bir çözüm değildir. Stresle baş edebilmek için önce ne yapmamız gerektiğini iyi bilmeliyiz. Stresle baş edebilmek için basit önlemler alabiliriz. Bunlar:
• Harcamalarımızı kontrol altında tutmak
Gerekirse ne harcadığımız her şeyi not etmeli gereksiz harcamalar yapmayı engellemeliyiz
• İstek ve ihtiyaçlarımızı belirlemeliyiz
Alış verişe çıkarken isteklerimizi bir yere ihtiyaçlarımızı bir kenara not etmeliyiz. Alış veriş önceliğini ihtiyaçlarımıza vermeli eğer imkanımız olursa isteklerimizi almalıyız.
• Düzenli ve dengeli beslenmek
Stresten uzak durmak için yemeklerimizi düzenli yemeli ve bir beslenme programı hazırlamalıyız.
• Kilonuzu dengede tutmak
Fazla kilonuz varsa veya olmanı gerektiğinden zayıfsanız bu sizi strese sokacaktır bu nedenle kilonuzu dengeli hala getirmek amacıyla bir diyetisyene gitmeniz faydalı olacaktır.
• Bol su içmek
Günde en az 1,5 litre su tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu suyu tekrar geri kazandırabilirsiniz.
• Egzersiz yapmak
Haftada en az 2 gün egzersiz yapmanız stresle baş etmenize faydalı olacaktır.
• Düzenli uyumak
Her akşam aynı saatte uyuyup sabah aynı saatte uyanmayı alışkanlık haline getirdiğinizde işlerinizin zamanında yetiştiğiniz göreceksiniz ve bu stres yaşamanızı engelleyecektir.
• Hayır diyebilmek
Günlük yaşamınızda istemediğiniz bir şey size sunulduğunda hayır diyebilmek çok önemlidir. Bunu yapmadığınızda keşke hayır deseydim diyerek daha çok strese girmenize sebep olacaktır. Sizin için uygun olmadığınızı düşündüğünüz durumlarda Hayır diyin.
• Kendinize zaman ayırmak
Yoğun iş yada okul arasında kendimize vakit ayıramıyoruz. Bu nedenle öncelikli olarak kendinize vakit ayırın çıkıp dolaşın, müzik dinleyin, kitap okuyun sevdiğiniz şeyleri yapın.
• Hemen karar vermemek
Bir konuda karar vermeden önce kendinize birkaç dakika zaman verir nefes egzersizleri yapın.
• Hataları kabul etmek
Bir hata yaptığınızda bunun doğal bir durum olduğunu dikkatli olduğunuzda yapmayacağınızı fark edin. Yaptığınız hatanın dünyanın sonu olmadığını görün ve kendinizi boş yere üzmeyin.