Struga neresidir?
Makedonya’nın şirin turistik şehirlerinin arasında olan Struga, ülkenin güneybatısında bulunmaktadır. Bu şehre dünya şiirinin başkenti denilse hiç abartı olmaz. Her yıl bu şehirde düzenlenen festivalle bütün dünyayı şiirlerin aracılığıyla bir araya toplamakta, burada herkesin şiirle anlaştığını görmektesiniz. Ohri Gölü kıyısında yer alan Struga şehrini, başlangıcını Ohri Gölünden alan Kara Drim nehri ikiye böler. Şehrin batı tarafı Arnavutluk Kafasan sınır kapısına yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Bu şehir sıcak, insanları samimi ve doğal havası ile sizleri kendi evinizde hissettirecek kadar şirin bir yerdir. Şehirdeki en dikkati çeken yer, nehrin iki kıyısı boyunca uzanan yürüyüş yolları ve bunları birbirine bağlayan köprülerdir. Şehri bölen Drim nehri Manastır’dan Ohrid Gölüne akmakta, buradan Struga’ da çıkarak, sonra Adriyatik Denizine dökülmektedir. Bu yüzden sirkülasyon halindeki Ohrid Gölü’nün bu derece berrak olmasına neden olur.
Kara Drim nehri aynı zamanda yılan balıklarıyla ünlenmiş olan Ohrid Gölü’ne Meksika Körfezinde bulunan Sargasso denizinden ulaşan yılan balıklarını taşımaktadır. Yılan balığının türlerinin devamı açısından bu oldukça önemlidir. Bunun nedeni yılan balıklarının sadece Sargasso denizinde çiftleşmesidir. Dünyanın her tarafındaki yılan balıkları böyle nehirlerle taşınmaktadır. Sargasso Denizinde çiftleşmiş olan yetişkin balıklar yumurtalarını bıraktıktan sonra ölür. Yavrular tekrar Drim Nehrinden Ohrid Gölü’ne gitmek için doğru yola çıkarlar.
Struga şehri Neolitik çağların izlerini taşıyan, oldukça eski bir antik yerleşim yeridir. O zamanki dönemlerde şehre yılan balığı anlamına gelen Enchalon denirmiş. Bazı yazılı eserlerde ise, bu şehre Ustruga denilir. Bölge 14 yüzyılda Osmanlıların egemenliğine girmiştir. Bu 1912 yılına kadar sürmüştür. Bu dönemde Makedonya gibi burası da kalkınmıştır. Yugoslavya’nın egemenliğinde turizm bakımından gelişmiş olan şehir, Makedonya’ya bağlanınca Ohri’yle beraber ülkenin en tanınan turizm merkezi durumuna gelmiştir.
Şehir alt tropikal iklim koşullarına sahiptir. Etrafta oldukça fazla yükselti bulunmasına rağmen, şehirdeki Kara Drim Nehrinin iklimdeki etkisi önemlidir. Nehir aynı zamanda şehrin havasına hâkimdir. Bölge nehrin cazibesiyle birlikte daha güzel oluyor. Nehrin üzerindeki Şairler Köprüsü, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın kendisi tarafından 1974 senesinde dikilen dilek ağacıyla Şairler Parkı burada gezenlerin en fazla rağbet ettiği alanlardır.
HALVETİ HAYATİ HASAN BABA TEKKESİ: Bu tekkede tasavvufi bir hava esmektedir. Tekke şehirdeki JNA Caddesi üzerindedir. JNA ise, Yugoslavya Halk Ordusunun baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Makedonya’daki bu caddenin adı değiştirilmemiştir. Tekkenin dış görünümündeki güzellik, içini gördüğünüzde az bile kalacak. İçerideki sohbet odalarına, oturma odalarına, mescid, tuvaletler ve abdest alınan yerlere kadar her yer oldukça temizdir. Tekke Struga Halveti tarikatına bağlıdır. Tarikat 18. yüzyıldayken Ömer Halveti tarafından kurulmuştur. Tekkenin kurucusu ise Hasan Babadır. 1770 yılında kurulmuştur. İlk yapıldığı zamanda kerpiç ve kiremitten yapılmış olan tekke, günümüzde 4 kısımdan oluşan 8 dilimli çatısı bulunan, oldukça muhteşem bir bina durumundadır. Tekke en son olarak 1996 yılında elden geçirilmiş, çatı ve bodrum ilavesi yapılmıştır. Şehre gidenler burayı gezmek isterler.
KARA DRİM NEHRİ: Burası sakinliği ve güzelliğiyle dikkatleri çekmektedir. İnsanları nehri görmek istediklerinde burada unutamayacakları bir bot sefası deneyimi yaşayabilirler. Nehir aynı zamanda denizden 750 metre yukarıdaki Prespa gölünün fazlalık sularını, 650 metrede olan Ohri Gölüne taşır. Nehirdeki su sıcaklığı yaz döneminde ve kışın 8 dereceyi geçmemektedir. Nehre bakıldığında suyun berraklığından, içerdeki balıkları, kayaların dibindeki kaynak suları bile görme şansınız var. Nehrin kıyısında bulunan kafe ve restoranlarda ilginizi çekecektir. Burası her zaman vakit geçiren ziyaretçilerle doludur. Nehir kıyısında yürüyüşte şehrin önemli kişilerinin büstlerini görme şansınızda var.
ŞAİRLER KÖPRÜSÜ VE ŞAİRLER PARKI: Ohri Gölü’nden çıkarak şehri iki tarafa bölen Kara Drim Nehri üzerinde pek çok köprü vardır. Bunların çoğu tahtadan yapılmıştır. Bunların içinden en fazla dikkat çeken gölle nehri birleştiren yerde yapılmış olan Şairler Köprüsüdür. Bu köprüde şairler şiir akşamlarında şiirleri okumaktadır. Her yıl şehirde kutlanan dünyaca tanınmış şiir festivali bu köprüden başlamaktadır. Köprünün yanı Şairler Parkıdır. Burası da yemyeşil doğasıyla dikkat çeker. Parkın içinde aynı zamanda Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından 1974’de dikilen bir dilek ağacı da vardır.
PLAJLAR: Şehre gidenler yaz aylarında plajları gezebilirler. En çok ilgi çeken plajlar Female ve Male plajlarıdır. Plajların yeri yürüme mesafesinde olduğu için, her zaman dolu olurlar. Buraya gittiğinizde mutlaka Ohri Gölü’nde de yüzmelisiniz.