Su kaplumbağası nasıl bakılmalıdır?
Su kaplumbağası bakmak isteyenler öncelikle onlara nasıl bakacaklarını bilmelidir. Su kaplumbağasını küçük fanusta veya plastik kapların içinde beslemek, kısa sürede ölmelerine sebep olabilir. Bu canlılara bakmanın kolay olduğunu düşünüyorsanız, bunun o kadar kolay olmadığını söyleyelim. Öncelikle bulundukları ortamdan, beslenmesine kadar özel bir dikkat göstermelisiniz. Kaplumbağalar hem bitkisel, hem de hayvansal besinler tüketebilirler. Dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni oluşturup, barınacakları ortamı dikkatle hazırlayıp, kaplumbağanızın ömrünü uzatabilir, sağlıklı olmalarını sağlayabilirsiniz. Kemik gelişimine yardımcı olmak için, yaz aylarında hava akımı olmayan bir yerde güneşlenmeleri için ortamı ayarlamalısınız. Fakat kabın içinde direkt güneşin altında bırakılmamalı, gölgede durabilecekleri bir yerleri ve suya girebilecekleri alanları olmalıdır. Kış aylarında ise, akvaryumlara UV A/B lambaları koymalısınız.
Su kaplumbağası nerede bakılmalı?
Kaplumbağa sıcak ve neme karşı duyarlı olduğundan, bakılacakları ortam buna uygun bir şekilde hazırlamalıdır. Bunlar küçük kaplar ve fanuslar yerine, teraryumda bakılmalıdır. Teraryum cam veya plastik maddeden yapılmış, şeffaf içerisinde böcekler, sürüngenler ve bitkiler için kara ortamı yaratılmış olan akvaryuma benzeyen bir tanktır. Teraryumda ortamı nemlendirecek olan tertibat hazırlanmalı, içine termostatlı ısıtıcılar koyulmalıdır. Yetersiz hazırlanan teraryum, kaplumbağanız tarafından çabuk kirletilir. İçindeki suyu sık olarak değiştirmek istemiyorsanız, içindeki su miktarını arttırmalı, içerisine bir su filtresi takmalısınız.
Su kaplumbağaları kış uykusuna yatmalı mıdır?
Kaplumbağanın kış uykusuna yatması durumunda hareketleri ve tepkileri sona erer. Yalnız derisi yardımıyla teneffüs eder. Kalbi dakikada 1-2 kez atar. Kaplumbağalar kışın soğuk havalarda uykuya yatarlar. Havaların ve suyun yeniden ısınmasına kadar uykuda olurlar. Ev ortamında baktığınız kaplumbağaların kış uykusuna yatmasına izin vermemelisiniz. Kaplumbağalar çiftlikte üretildikleri ve doğa yüzü görmedikleri için, kış uykusu bittiğinde yeniden uyanmaları zor olacak ve öleceklerdir. Özellikle 4 yaşından küçük olanların kış uykusuna yatmasına engel olmalısınız. Bu yüzden suyunun sıcaklığını 24 dereceden fazlaya ayarlamalısınız. Su kaplumbağası için suyun en ideal sıcaklığı 28 derecedir.
Su kaplumbağasının beslenmesi nasıl olmalı?
Kaplumbağalar oldukça obur olduklarından, siz ne kadar besin koysanız onu yemek isterler. Bu sebeple besinlerini az miktarda ve sıkça koymalısınız. Onları yiyebildikleri kadar yiyecek veriniz. Yavru kaplumbağalara günde üç kez, yetişkinlere ise yazın iki kez, kış aylarında bir kez yiyecek vermelisiniz. Beslenme sonrasında kalan besin artıkları, suyun içinden sifonla alınmalıdır. Bunu yapmazsanız su kısa sürede kirlenecektir. Verdiğiniz besinlerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Su kaplumbağasının sağlıklı beslenmesi için, su karidesi, bond balık yemi, yağsız dana eti ve kıyması, tavuk beyaz eti, marul, haşlanmış yumurta beyazı, mürekkep balığı kemiği ve tatlı su balıklarının etini verebilirsiniz.