Su kayağı nedir, nasıl yapılır?
Çoğunluğumuz için spor, kışın terk edilen, yaza doğru ise hevesle geri çağrılan bir uğraş. Çünkü zihinlerimizde iki şekilde yer etmiş: 1) Vücudu güzelleştirmek ve daha fit görünmek için olmazsa olmaz. 2) Zaman isteyen, yorgunluk yaratan, acı veren, sıkıntılı bir faaliyet.
Oysa spor yapmak çok eğlencelidir ve tek derdi de vücudu güzelleştirmek değildir! Bu gerçekleri hatırlatacak en keyifli sporlardan biri de su kayağıdır.
Yapmanız gereken nasıl göründüğünüzü unutup, nasıl hissettiğinize odaklanmaktır.
Su kayağı, ayağa takılı kayakların yardımıyla su üstünde yapılan bir spordur. Saatte en az 24 km hızla giden bir sürat motorunun arkasına bağlı, 23 m uzunluğundaki halata tutunarak yapılmaktadır. Sporcu, halatın ucundaki ahşap bir tutamağa sıkıca tutunur ve hafifçe geriye kaykılarak suyun üzerinde kayar.
Su kayağı tercihe göre iki veya tek kayak ile yapılabilmektedir. Kayakların uzunluğu yaklaşık 170 cm iken genişliği de 20 cm civarındadır. Kayaklar; tahta, alüminyum veya cam elyafı gibi değişik malzemeler kullanılarak üretilebilmektedir.
Dalgasız deniz, göl gibi durgun sular üzerinde yapılan ve tüm dünyada gittikçe popülerleşen su kayağının slalom, atlama, uçurtmayla, kablolu olmak üzere farklı türleri vardır.
Slalom, engeller arasında zigzag çizmek anlamına geldiği için slalom su kayağına özel parkurda, çaprazlama yerleştirilmiş 6 tane duba bulunur. Burada sporcunun amacı, sürat motoru sabit bir hızla ve düz bir hat boyunca ilerlerken, zigzaglar çizerek her dubanın dışından dolaşmaktır. Tekne saatte en fazla 55 km hıza çıkabilir.
Atlama denilen su kayağında sporcu, sürat motorunun oluşturduğu dalgayı çaprazlama geçtikten sonra yaklaşık 2 m yüksekliğinde ve yine yaklaşık 7,5 metre uzunluğundaki kaygan bir rampadan atlar.
Uçurtmayla su kayağında, uçurtma sayesinde su yüzeyinden 30 m yükselebilen sporcu teknenin ardından süzülür.
Kablolu su kayağı ise kullandığı mekanizma ile hepsinden farklı bir türdür. Kablolu su kayağında sporcular sürat motoruyla değil de elektrikli motorla çalışan telesiyej yardımıyla çekilirler. 7’den 70’e herkesin yapabileceği, daha ekonomik ve çevre dostu bir su kayağı türüdür. Vücudun tüm kaslarının çalışmasını sağlar. Ayrıca sürat motoruyla aynı anda en fazla 2 kişi su kayağı yapabilirken, kablolu da aynı anda 12 kişi su kayağı yapabilmektedir.
Su kayağının, tek başınıza veya arkadaş grubunuzla birlikte zamanı eğlenceli ve keyifli geçirmek için harika bir seçenek olduğunu aklınızın bir köşesine yazın.