Su ne renktir?
Herkesin alışkın olduğu cevabı, suyun renginin olmadığıdır. Bildiğimiz tüm sular şeffaf ya da saydamdır. Denizlerin mavi renkte görünmelerinin tek sebebi ise, gökyüzü renginin denizlerin üzerine düşen yansımasıdır.
Aslında bu bilinenlerin hepsi yanlıştır. Su aslında mavi renklidir. Son derece soluk bir mavi tonundadır, fakat sonuç olarak mavidir. Bunu doğada, kardaki derin bir deliğe veya suyu donmuş bir şelaledeki kalın buzların içlerine bakarsanız, gözlerinizle görebilirsiniz. Çok derin ve zemini tam beyaz olan büyükçe bir havuzu tamamen suyla doldurduğunuzda, doldurduğunuz suyun mavi olduğunu rahatlıkla göreceksiniz. Aslında çok soluk bu mavi ton, suyun içine değil fakat suya baktığınızda, neden hayret verici bir şekilde mavi renk aldığını açıklamaz. Gökyüzünden yansıyan renk, kesinlikle çok önemli bir rol oynar. Çok bulutlu bir günde, deniz suları tam anlamıyla mavi renkte görünmez. Ancak gördüğünüz ışığın tamamı, suyun yüzeyinden yansımamaktadır. Bu ışığın bir bölümü, su yüzeyinin altından gelmektedir. Su ne kadar bulanıksa o kadar çok renk yansıtmaktadır. Gezegende bulunan denizler ve göller gibi büyük su kütleleri, genellikle son derece yoğun bir şekilde, mikroskobik bitki ve su yosunları içerir. Irmaklar ve göletler ise, son derece yoğun bir şekilde, toprak ve diğer katı asıltılar içermektedir.
Bütün bu mikroskobik bitki, su yosunu, toprak ve katı asıltılar, suyun yüzeyine geri dönen ışığı yansıtıp dağıtarak, gözle görünen renklerde büyük sapmalara sebep olmaktadırlar. Açık bir havada, parlak mavi bir gökyüzünün altında, çoğunlukla göz kamaştıran ve davetkar muhteşem bir yeşil Akdeniz görmemizin sebebi de budur. Her ne renk olursa olsun su, gezegenimizdeki hayatın devam edebilmesi için olmazsa olmaz bir hediyedir.