Suda doğum nasıl olur?

suda doğumSuda doğum yapma sanılanın aksine hamile kadının doğum yaparken arada suya girip çıkması ya da duş alma gibi davranışların dışında, belli bir süre sonra doğum sırasında bebeğin çıkışının suyun içinde gerçekleşmesidir. Bu gerçekleştiğinde sadece hamile kadının ya da kadının yanında eşiyle birlikte suyun içinde olması söz konusu olur. Böyle bir doğum her şeyin yolunda gittiği, herhangi bir sorunun olmadığı doğumlarda olabilir.

Suda doğum ne gibi faydalar sağlamaktadır?

  • Suyun etkisi nedeniyle meydana gelen ağrı azaltan etki, gebe kadının doğum sırasında psikolojisini olumlu olarak değiştirir. Bu kadının hem enerjisini arttırır, hem de kadının doğum sırasında daha aktif olmasına katkı sağlar.
  • Suyun içinde yaşanan rahatlık, kadının güvenini arttırmaktadır.
  • Su gebe kadının zihninde huzur, yumuşaklık ve akışı çağrıştırdığı için, doğumun kalitesi artar.
  • Suyun içinde sadece kendisine, bebeğine ve vücuduna odaklanan hamile kadın, bütün konsantrasyonuyla sadece doğuma odaklanır.
  • Suyun insanlarda bilgiyi taşıma özelliği olduğu için, gebe kadını kendi doğum sürecine taşır. Kadının daha önceden kendi annesinin karnında olan sakinliği ve geçişin anımsanmasını sağlamaktadır. Su canlanma ve bebek için olumlu anıların oluşmasını sağlar. Doğum yapılırken buna şahit olan herkes tarafından deneyimlenen huzurun bebeğe geçmesi sağlanmaktadır.
  • İnsan vücudunda % 70 oranında su olduğu düşünülürse, suda doğum yapma bir bakıma öze dönmek demektir. Bu nedenle vücut kendi özüne dönmekte ve teslimiyet oluşmaktadır.
  • Suda doğum yaparken enerji düzeyindeki bilgi bedensel ve fiziksel seviyeye iletilir. Bununla anne, bebek ve baba arasında olan bağlantı güçlenir.
  • Suda doğum yaparken tam olarak kendi vücudunu kontrol altına alan kadın, dışarıdan hiçbir müdahale olmadan suda doğumu gerçekleştirir. Bununla vücuduna güvenir, kontrolün kendinde olduğunu hisseder ve bebeğiyle daha güçlü bir bağın oluşması sağlanır.
  • Suda doğum sırasında bebeğin annesiyle beraber doğuma karar vermesi yüzünden ve sudan çıkma zamanını vücutta olan refleksle annesine haber vermesi nedeniyle, anne karnındaki bebekle olan iletişim başka bir boyutta yaşanır. Böyle doğan bebekler kendisine daha fazla güvenen, alacağı kararları daha iyi verebilen ve huzurlu yetişkinler haline gelir.

Kimler suda doğum yapamaz?

Hamile olan kadınların Herpes gibi genital bölgede enfeksiyonu bulunan kadınlar, bebeğin başla değil poposuyla rahim ağzında olduğunun izlendiği gebe kadınlar, erken doğumlarda, çoğul gebelik durumunu yaşayanlar, gebelik zehirlenmesi denen pre eklampsi ya da diyabet hastası olan hamile kadınlar, bebeğin gelişme geriliğinin olduğunun belirlendiği gebeliklerde suda doğum gerçekleştirilemez. Bunun dışında bebeğin kalp atışı sırasında oksijen azlığı gibi sorunu olanlar, doğumda yoğun olarak mekonyum yani bebeğin dışkısı olması halinde suda doğum yapılamaz.

Suda doğum için, suyun sıcaklığı nasıl ayarlanır?

Suyun sıcaklığı kasları rahatlattığı ve ruhsal açıdan rahatlık vermesi herkes tarafından bilinmektedir. Bununla rahme giden kan akımı artar ve meydana gelen rahim kasılmaları sırasında daha az ağrı olur. Kan akımıyla beraber, rahmin kaslarına giden oksijen oranında artış olur. Bu rahim kaslarının daha doğru kasılmasına ve doğumun normalden kısa sürede olmasına sebep olur. Vücut ısısının normalde 37 derece olduğu düşünülürse, suyun sıcaklığının buna göre ayarlanmalıdır. Bu yüzden suyun ısısı sürekli olarak ölçülmeli ve 37 derecede olmasına çalışılmalıdır.

Bebek suyun altında nefes alabilir mi?

Normal olarak bebek suyun altındayken nefes almaz. Suyun sıcaklığı ve bebeğin başının suda olması yüzünden nefes alma refleksi engellenmektedir. Soğuk su ise bunun tersine nefes almayı körükler. Baş sıcak suyun içerisinden çıkarılıp, soğuk havayla temas ettirildiğinde bebeğin nefes alma refleksi hemen hareketlenir. Böylece bebek nefes almaya başlar. İlk başta suyun içerisindeyken, birkaç saniye kadar bebeğin oksijeni kordondaki annenin kanıyla sağlanır. Bunda herhangi bir aksilik yaşanmaması için, bebek sürekli kalp monitörüyle takip edilir.

Bir Cevap Yazın