Süleyman Demirel kimdir?
Tam adı “Sami Süleyman Gündoğdu Demirel” olan Süleyman Demirel, Türkiye’nin dokuzuncu cumhurbaşkanı ve eski başbakanlarından biri olmuş ünlü siyaset adamlarından biridir.
1 Kasım 1924 tarihinde Isparta’da doğmuş olan Süleyman Demirel, İsmet İnönü’den sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde en uzun başbakanlık yapmış siyasetçisidir.
Süleyman Demirel, 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi unvanı ile mezun olmuştur. 1950 yılında Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde çalışma hayatına başlamıştır. Aynı yıl ve daha sonra 1954-1955 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde barajlar ve sulama, elektrifikasyon alanlarında ihtisas yapmıştır.
Elektrik İşleri Etüd İdaresi’ndeki görevi esnasında Adnan Menderes tarafından farkedilmiştir. 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanlığı’na getirilmiştir. Sonrasında ise Süleyman Demirel 1955 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürü olmuştur ki, bu unvanı ile aynı zamanda “Türkiye’nin en genç genel müdürü unvanı” da kendisinin olmuştur.
Süleyman Demirel’in siyasi yaşamı ise 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi olması ile başlamıştır. 28 Kasım 1964′te paritye Genel Başkan olmuştur. 1965 yılında Şubat- Ekim döneminde görev yapan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak yer almıştır. 29. hükümet olan bu koalisyon hükümetinde Başbakan ise Suat Hayri Ürgüplü olmuştur.
1965 yılı genel seçimlerinde ise %53 gibi yüksek bir oy oranı ile AP, tek başına iktidar olma başarısını göstermiştir. Isparta Milletvekili olan Süleyman Demirel, Başbakan olarak 30. hükümeti kurma görevini üstlenmiştir. 1969 genel seçimlerini de AP kazanınca 31. hükümet de yine Süleyman Demirel tarafından kurulmuştur. 12 Mart 1971 yılında ise 32. hükümeti kurmuş olsa da, 1971 muhtırası nedeniyle Başbakanlık görevinden ayrılmak durumunda kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin sonraki dönemlerde 39., 41., 43., 49. hükümetlerinde de Başbakan Süleyman Demirel olmuştur.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucu, Süleyman Demirel Başbakanlık görevini 16 Ekim 1980 tarihinde partisinin kapatılması ile bırakmıştır. Bu dönemde Gelibolu Hamzakoy’da bir süre gözetim altından tutulmuştur.
1982 Anayasası uyarınca yasaklı listesine alınan siyasetçilerden biri de Süleyman Demirel olmuştur. 10 yıl boyunca siyaset yapma yasağına maruz bırakılmıştır. 6 Eylül 1987 tartihinde siyaset yasağı kalkan Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk yönetimindeki Doğru Yol Partisi’ne katıldı ve Hüsamettin Cindoruk’un istifası ile 24 Eylül 1987 tarihinde partinin genel başkanı seçildi. 20 Kasım 1991′de SHP ile koalisyon hükümeti kurmuştur.
Türkiye’nin sekizinci cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ın görev süresi bitmeden vefatı üzerine Süleyman Demirel TBMM tarafından Türkiye’nin dokuzuncu cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı görevinden, 16 Mayıs 2000 tarihinde görevi Ahmet Necdet Sezer’e devretmek suretiyle ayrılmıştır.
Süleyman Demirel Türk siyaset hayatının en renkli simalarından biri olmuştur. Çocukluk dönemlerinde çobanlık yaptığı için “Çoban Sülü” lakabı ile de anılan Demirel’in, elinden ve başından düşürmediği fötr şapkası da en az kendisi kadar ünlü bir siyasi figür haline gelmiştir.
Süleyman Demirel, yakın tarihte eşi Nazmiye Demirel’in vefatı ile yine gündeme oturmuş; “65 yıllık hayat arkadaşımdı mekanı cennet olsun.” sözleri ile yürekleri burkmuştur. Süleyman Demirel’in eşi Nazmiye Demirel, 27 Mayıs 2013′teki vefatına kadar olan dönemde Alzheimer hastalığı nedeni ile tedavi görmekte idi.