Süleyman Seba kimdir?

Türkiye’nin önde gelen spor adamlarından ve köklü kulüplerinden biri olan Beşiktaş Spor Kulübü’nün eski başkanlarından olan Süleyman Seba 5 Nisan 1926 tarihinde Sakarya Hendek’te doğmuştur.
ss
İlkokulu Sakarya’da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul’a gelmiştir İki yıl süre ile Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne geçmiştir. Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi’nin futbol takımında futbola başlayan Seba, lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı’na girmiştir. Beşiktaş’ta futbol oynadığı sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmemiştir.

1946 yılında Süleyman Seba, Refik Osman Top döneminde A milli takıma yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına Fenerbahçe derbisiyle çıkmıştır. 4-3 yenildikleri bu maçta bir gol kaydetmiş olan Seba, ilk sezonunda 9 maçta 6 gol atma başarısı göstermiştir. O sezon Millî Küme’de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazanmıştır.

Süleyman Seba’nın geçirdiği en etkili sezon 1947-48 sezonudur. Sezona Başbakanlık Kupası ile başlasalar da Süleyman Seba o maçta forma şansı bulamamıştır. Ancak İstanbul Ligi’nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci ismi olmuştur. Ancak takım olarak İstanbul ikincisi olmuşlardı.

Süleyman Seba, 1949-50 lig sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanmıştır. 14 maçın hepsinde forma giymiş olan Seba, bir gol atmıştır. Bu sezondan sonra 1950-51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951-52 ligi sezonunda da forma şansı yakalamıştır. Ancak 1951-52 sezonunda sakatlığından dolayı yalnızca 3 maç forma giyebilmişti. 1952-53 sezonunda da 9 maçta forma giyip 2 gol kaydetme başarısı gösteren Süleyman Seba 1954 yılında 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bırakmak zorunda kalmıştır.

İnönü Stadyumu’nun 1947 yılında açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç’in AIK takımı yapılan maçta bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçiştir. 1950 yılında Beşiktaş’ın ABD turnesinde de yer almıştır.

Süleyman Seba, sakatlığından dolayı kısa süren futbol hayatı nedeniyle yalnızca 15 Mayıs 1952 tarihinde Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı forması giyebilmiştir. Türkiye’nin 1-0 kaybetmiş olduğu maçın önemi Futbol Federasyonu’nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş’a vermiş olmasıydı.

1957 yılında Beşiktaş’a üye olan Seba, altı sene sonra 1963 yılında ilk kez yönetim kurulunda kendisine yer bulmuştur. Bundan sonra çeşitli dönemlerde ve farklı aralıklarla kulüpte yöneticilik yapmıştır. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya’dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar başarıyla devam ettirmiş ve Beşiktaş’ın efsanevi başkanı olmuştur.

16 yıl gibi uzun süre başkanlık yaptığı dönemde 8 kongrede rakiplerine sürekli olarak üstünlük sağlayan Süleyman Seba’nın başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:
1. 5 Süper Lig
2. 4 Türkiye Kupası
3. 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
4. 2 Başbakanlık Kupası
5. 6 TSYD Kupası

Elde edilen bu önemli başarılar dışında istikrarlı bir şekilde başarıya ulaşılmış ve kulüp sürekli bir büyüme göstermiştir. Şampiyon olmadığı sezonlarda bile Beşiktaş futbol kulübü daima ilk iki içinde yer almıştır. Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu Başarlarla dolu dönemde Süleyman Seba’ya gelen en önemli eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemiş olmasıdır.
Süleyman Seba sadece sportif başarılar elde etmemiş aynı zamanda 1980’lerin başında maddi yönden son derece sıkıntılı olan kulübü yönetimi boyunca tesis açısından zengin ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline getirmiştir. Süleyman Seba döneminde Akaretler’deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı da, 1998 tarihinde 49 yıllığına Beşiktaş’a devredilmiştir.

Beşiktaş Spor Kulübü’ne büyük hizmetlerde bulunan Süleyman Seba, 1999-2000 futbol ligi sezonunda futbol takımının göstermiş olduğu kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili başkanlığa seçilmiştir. Bu kongrede kulüp kongre üyeleri oy birliği ile Hakkı Yeten’den sonra Beşiktaş’ın ikinci onursal başkanı olarak Süleyman Seba’yı seçmiştir.

Süleyman Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yapmıştır.13 Ağustos 2014 tarihinde tedavi gördüğü hastanede, 88 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Bir Cevap Yazın