Sumo Güreşi nedir?
Japon tarihinin en önemli kültürlerinden biri olan Sumo Güreşi yalnızca Japonya’da değil, dünyanın dört bir yanından insanların takip ettiği oldukça popüler bir güreş türüdür. Japonya’da çok eski dönemlerden beri yapıldığı bilinen Sumo Güreşi, törenin ve geleneklerin ön planda olduğu bir seremonidir. Sumo kelimesi, Japonca sumafu yani “kendini savunmak” manasına gelen bir sözcükten türemiştir. Japon halkının derin saygı duyduğu Sumo güreşçileri, Japonya’da oldukça önemli bir sosyal konuma sahiptir. Sumo Güreşi iki sporcunun daire şeklinde kalın bir halat ile çevrilmiş kum bir alan içinde birbirleri ile mücadele ettiği bir güreş biçimidir. Sumo Güreşi’nde amaç; rakibin dengesini bozarak yere düşürmek ya da halat ile çevrelenmiş alanın dışına itmektir.
Sumo Güreşi her iki güreşçinin de uzun bir seremoni ile güreş alanına çıktığı geleneksel bir gösteri ile başlar. Sporcuların beraberindeki ekibiyle birlikte alana gelmesi ile başlayan seremoni, güreşçilerin dairesel şekle sahip olan kum alana girmesiyle tamamlanır. Sumo Güreşi’nde, güreşçilerin ayak tabanları haricinde vücutlarının herhangi bir bölümünün yere değmemesi gerekir. Sumo güreşçilerinden herhangi birinin el de dahil olmak üzere herhangi bir vücut bölümü yere dokundurursa, maçı kaybetmiş sayılmaktadır. Çok nadir durumlar haricinde Sumo Güreşi müsabakaları birkaç saniye gibi oldukça kısa bir süre içinde tamamlanır. Güreşçilerin uzun süre boyunca mücadele ettiği ve birbirlerini yere düşürmek ya da halat ile çevrelenen dairesel alanın dışına atmak için büyük gayret gösterdiği müsabakalar çok nadir olduğundan, bu tür maçlar Sumo Güreşi efsaneleri arasında sayılmaktadır.
Turnuva usulü organizasyonların düzenlendiği Sumo Güreşi’nde müsabakaların oldukça kısa sürdüğünden, genellikle bir turnuvada onlarca maç yapılmaktadır. Dinsel ve töresel anlamda da oldukça katı kurallara sahip ritüellere sahip olan Sumo Güreşi, Japonya’da olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlardan büyük ilgi görmektedir. Karşılaşmanın düzenleneceği alana girişten itibaren başlayan dini ve töresel ritüeller, Sumo güreşçilerinin alanı terk etmesine kadar devam eder. Sumo Güreşi mücadeleleri Japonya’da çok popüler olsa da, günümüzde ABD ve birçok Avrupa ülkesinde de büyük beğeni ile takip edilmektedir.
Rahnansaika