Suni sancıyla doğum sakıncalı mı?
Suni sancıyla yapılan doğumda, doğumun başlaması oksitosin adı verilen hormon aracılığıyla olur. Gebelik normal sürecini tamamladığı zaman, kadının vücudunda oksitosin doğal olarak salınır ve rahim kasılmalarına sebep olur. Bazı durumlarda doğumun süresini kısaltmak için, genellikle serum içine konularak oksitosin hormonu verilir. Buna halk arasında suni sancı denir. Doğum olayı normal bir süreç olduğu için, bunun her zaman doğal haline bırakılması gerekir. Ancak bazı durumlarda doğum sancılarının başlatılması ya da doğum sancılarının desteklenmesi için damardan oksitosin verilmesi gerekli olabilir. Beyinden salgılanan oksitosin doğal olarak hem rahim kasılmalarını sağlar, hem de memeden sütün dışarıya atılmasını sağlar. Doğumun bu şekilde yapay olarak başlatılmasına doğum eyleminin indüksiyonu adı verilir. İndüksiyonda en çok suni sancı yani serumla birlikte oksitosin kullanımı söz konusu olur.
Hangi durumlarda suni sancı verilir?
Gebeliğin devamında anne adayı ve bebek için sakınca olması durumunda, suni sancı verilip, doğumun başlatılması uygulaması yapılır. Anne adayının hayatını riske atacak olan preeklampside, bebek için en çok miat geçmesinde uygulanmaktadır. Preeklampsi gebelikte gelişmektedir. Bu sorunun kesin tedavisi doğumdur. Bunun teşhisi konulduğunda, doğum ağrıları başlamaz ve sezaryen yapılması gerekmezse, suni sancı verilip doğum başlatılır. Miat geçmesi halinde bebeğin oksijensiz kalması ve ilerleyen zamanda bebeğin ölümünün söz konusu olması yüzünden, sezaryen yapılmasına sebep yoksa, suni sancı verilip doğum yapılmaya çalışılır.
Suni sancı ile doğum nasıl yapılır?
Anne adayına damardan serum içinde oksitosin adında maddenin belli dozda verilmesiyle, doğumun indüksiyonu sağlanır. Bu uygulamayla beraber rahmin kasılmaya başlaması amaçlanır. Fakat rahmin kasılmaya teşvik edilmesi çok kolay değildir. Rahmin oksitosine olan duyarlılığının sağlanması ve rahim ağzının kasılmaya başlaması için, rahim ağzında bazı ön hazırlıkların yapılması gerekir. Normal olarak gebe olmayan kadınlarda rahim ağzı sımsıkı kapalı olur. Gebelikle beraber rahim ağzı yumuşamaya başlar ve gebeliğin son aşamasına kadar bu sürer. Gebeliğin son aşamasında bu yumuşama en son durumuna gelir ve uzunluğundaki azalma ve ön kısmında baskıyla beraber açılma meydana gelir. Bu olaylar suni sancı verildiğinde yapay olarak gerçekleştirilir. Gerekli olduğu zaman rahim ağzı için bazı ön hazırlıklar yapılır. Bu yüzden önce anne adayına vajinal muayene yapılmalı ve yapılacak ön hazırlık için karar verilmelidir. Miada yakın ya da miadın geçtiği hamilelerde genellikle rahim ağzı için ön hazırlık gerekmez. Sadece serumla birlikte oksitosin verilmesi yeterli gelir. Ön hazırlık kararını doktor bishop puanlamasıyla yapmaktadır. Bu puanlama sistemi rahim ağzının özelliklerine göre yapılır. Rahim ağzı hazır olmazsa, önce vajinal yolla prostaglandin içeriğine sahip olan ilaçlar uygulanır. Bir süre sonra rahim ağzı tekrar bishop puanlamasıyla değerlendirilip, rahim ağzının durumuna bakılmaktadır. Eğer yeterli gelmezse, işlem tekrarlanır. Rahim ağzı hazır hale gelirse, doğumun başlatılmasına geçilir. Önce bebeğin iyilik hali değişik testlerle değerlendirilip, uygun olursa suni sancı verilerek, doğum başlatılır.
Suni sancı ile doğumun riskleri var mı?
Burada yapılan işlem basit bir müdahale olarak kabul edilmez. Doğal bir işlem olan doğuma müdahale edilmektedir. Bu yüzden son derece dikkatli bir değerlendirme yapılmalı ve işleme başlanmalıdır. Doğum kararı verilirse, hemen uygulanması gerekir. Eğer vajinal yolla doğum olmazsa, doğum sezaryen yapılıp gerçekleştirilir. Suni sancıyla olan doğumlarda rahim kasılmaları daha düzenli olur, ancak daha güçlü gelir. Rahmin tam anlamıyla açılması kısa sürede gerçekleşir. Bazen bebeğin sıkıntıya girmesi yani fetal distres durumu oluşabilir. Bu geliştiğinde verilen dozun azaltılması gereklidir. Eğer düzelme olmazsa, doğum hemen sezaryene çevrilir. Rahim kasının aşırı uyarılması durumunda hiperstimulasyon gelişebilir. Dozun yüksek tutulmasında şiddetli kasılmalar olabilir. Eğer bunun teşhisi geç yapılırsa, rahimde yırtılma ya da bebeğin oksijensiz kalarak ölmesi sonucunu doğurabilir. Ender olarak verilen dozun yüksekliğinden ve işlemin uzunluğundan dolayı rahim kasları yorgun düşeceğinden, bebeğin doğumunun ardından rahim yeterince kasılamaz ve bu durumda kanama oluşur.
Suni sancıyla doğum sakıncalı mıdır?
Suni sancıyla doğum, sadece vajinal doğumun sakıncalı olduğu durumlarda uygulanmamalıdır. Pelvis darlığında, placenta previa, bebeğin yan durması gibi hallerde vajinal doğum sakıncalıdır. Ayrıca bebek acil olarak doğurtulması gerekiyorsa, suni sancı kullanılarak doğum yaptırılması sakıncalıdır. İri bebek şüphesinde, kadının çok sayıda doğum yapmasında ve fetal distres şüphesinin olmasında suni sancı verilmemesi gerekir.