Süt nasıl oluşur?
Memelerin yavrularını beslemek için salgıladığı ve çok yüksek besin değerine sahip olduğu için memelilerde gelişim için muazzam derecede öneme sahip olan süt, beyaz renkli bir öz su/sıvıdır. Süt her ne kadar akla ilk olarak memelilere ait olan bir öz sıvı olarak gelse de, bazı bitki türleri de organlarından süt salgılar. Bitkilerin kendi türlerine göre farklı kimyasal içeriklerde salgıladığı bu öz sular da süt olarak tanımlanmaktadır. Ancak yine de süt denince akla gelen ilk doğal sıvı memelilerin salgıladığıdır. Dişi memelilerin memelerinden gelen beyaz renkli bu sıvı, memelerin yaşamını sürdürmesi için hayati derecede öneme sahip olacak kadar zengin bir besin değerine sahiptir. Memeliler tarafından salgılanan sütün içerisinde; su, protein, karbonhidrat, yağ, Kalsiyum, vitaminler, yağ asitleri ve Laktoz yani şeker bulunmaktadır.
Tartışmasız insanoğlu için “dünya üzerindeki en yararlı besin” olan süt, memelerin doğumdan sonra vücutlarına aldığı ilk besindir. İnsan yavruları yani minik bebekler doğumdan sonra uzunca bir süre sonra yalnızca anne sütü ile beslenebilir. Bebeklerin metabolizmasının güçlenmesini sağlayan süt aynı zamanda fizyolojik gelişim için muazzam derecede önemlidir. Memeliler için sütün yararları sadece bebeklik döneminde değil, tüm yaşamı etkileyecek kadar önemlidir. Gelecek yıllarda sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için tüm memeli yavrularının doğum sonrasında yeteri kadar süt içmesi gerekir. Diş, kemik, kas, doku ve daha birçok farklı sistemin gelişimi için hayati derecede öneme sahip olan süt ayrıca birçok hastalığa karşı da koruma sağlamaktadır.
Memelilerin “süt bezlerinde” üretilen süt, aslında sindirim sisteminin koordine bir biçimde çalışması sonucunda oluşur. Diğer dokular gibi süt bezleri de kan vasıtasıyla kendilerine ulaşan sindirilmiş yani hazır gıdalarla beslenmektedir. Memeli canlının yediği gıdalardan elde ettiği besinleri mucizevi olarak nitelendirilebilecek bir sistem ile tekrar kullanılabilir hale getirmesi sonucu oluşan süt, kandaki parçalanmış besinlerin süt bezleri tarafından işlenmesiyle oluşmaktadır. Süt bezleri tarafından salgılanan sütün bu kadar yüksek bir besin değerine sahip olmasının nedeni de, kandaki hazır besinlerden konsantre bir şekilde oluşturulmasıdır. Zira memeli canlıların yavruları annelerinin doğrudan kanını tüketemezken, kanın işlenmesi sonucu oluşan sütü tüketebilir. Yarı sindirilmiş kompleks besinlerden oluşan ve memelilerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için ideal karışıma sahip olan süt, insanoğlu var olduğundan bu yana en önemli besin maddesi olmayı sürdürmektedir.