Tablet alırken nelere dikkat edilmelidir?
Tüketici elektroniği sektöründe en hızlı büyüme gösteren sektörlerden biri olan tablet pazarı dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu büyümede tabletin daha rahat taşınabilir olması önemli bir rol oynamaktadır.
Türkiye pazarı için söz konusu bu rakamlar, bazı kullanıcıların yıl içerisinde birden fazla tablet aldığını göstermektedir. Ancak kullanıcıların tablet satın alırken yeterli bilgiye sahip oldukları şüphelidir. Çünkü çok sık tablet almak daha önce tablet alırken iyi seçim yapılmadığını göstermektedir. Tablet alırken ihtiyaca ne akdar cevap vereceği iyi ölçülmelidir.
Tablet kullanmak çoğu kullanıcı için laptop, masaüstü bilgisayar kullanmaktan çok daha keyiflidir. Bilhassa tablete alışan kullanıcılar genel olarak dizüstü bilgisayarını açmaya gerek duymaz.
Tabletler hemen birçok alışveriş merkezinde ucuz ürün reyonlarında sık sık kapmalı şekilde tüketicilere sunulmaktadır. Buradan tablet almış olan kullanıcılar daha sonraları tabletten yavaş olması nedeniyle şikayetçi olmaya ve tabletin yeteri kadar kullanışlı olmadığını düşünmeye başlar. Ancak her laptop ya da dizüstü bilgisayarın özellikleri nasıl aynı değilse her tabletin özelliği de birbiri ile aynı değildir. Yüksek performansa sahip bir çok tablet piyasada ziyadesiyle bulunmaktadır.
Peki tablet alırken hangi hususlara dikkat etmek gerekiyor?
1) İşlemci
Tablet alırken iyi bir performansa gereksinim duyuluyorsa mutlaka işlemciye bakmak gerekiyor. İşlemci tabletin performansını gösterir. Hızlı çalışmasını sağlar. Dört çekirdekli işlemcili bir tablet almak daha sonradan pişman olmanızın önüne geçer. Daha alt özellikli işlemciler tabletten istediğiniz verimi almanızı engeller. Sizleri tabletten soğutur.
2) Ekran boyutu ve çözünürlük
Ekran tercihinizde mutlaka iyi olmalıdır. Ekran boyutu, bir tablet seçerken en önemli unsurlardandır. Tabi ki tabletinizin boyutu, onunla rahat bir şekilde çalışabilmenize ve taşıyabilmenize göre değişmektedir. iPad 2’nin ekranı 9.7 inç ile orijinal iPad’in aynısı. Birçok Android 3.0 tablet ise 10.1 inç ekrana sahiptir. Ancak piyasada daha 7 inç’lik tabletler de bulunuyor. Dell Streak 7 ve Blackberry Playbook bu tür tabletlere bunların en iyi örneğidir. .Çözünürlüğü son derece yüksek tabletler almakta fayda vardır.
3- 3G özelliği olsun mu?
Wi-Fi destekli bütün tüm tabletler kablosuz ağınıza bağlanabilirler. Ancak birçok tabletin iki sürümü vardır. Bu sürümlerden biri, Wi-Fi ağları dışında 3G’yi de desteklemektedir. SIM kart kullanarak mobil internete bağlanılabiliyor Tabletlerin 3G sürümleri genel olarak daha pahalılar ve bir veri paketi satın alınmasını gerektiriyor.
4. Kamera
Yeni iPad 2, birçok Android 3.0 tableti gibi tabletler çift kameraya sahiptir. Ön yüzde bulunan kamera, Skype ya da Google Talk gibi bazı uygulamalar ile görüntülü görüşme yapılmasını sağlıyor. Arka tarafta bulunan kamera fotoğraf çekmeyi sağlıyor.
5. TV’nize bağlanmak istiyor musunuz?
Birçok tablet monitöre ya da televizyona HDMI kablosu ile bağlanabiliyor. Eğer tabletinizde video dosyaları varsa ve bunları çok daha büyük bir ekranda seyretmek istiyorsanız, HDMI çıkışı olması gerekiyor.
6. Kalınlığı ve ağırlığı
Bu tamamen tercihe ve zevke bağlıdır. Estetik özellikli olmasını isteyenler daha hafif ve ince tabletler tercih ederken. Bazıları da biraz daha kalın tabletleri tercih etmektedir.
7) Garantisi
En önemli özelliklerden biride garanti sunulup sunulmadığıdır. Garantisinin ve teknik desteğinin olup olmadığını iyi araştırınız. Bir çok ucuz üründe bunu görmemekteyiz.
8) Arttırılabilir hafıza
Hafıza kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır. Tabletin depolanabilir alanı az olmasını istemiyorsanız artırılabilir hafıza özellikli tablet almakta fayda vardır. Zaman içerisinde depolama alanının yetersizliği ortaya çıkacak ve durum kullanıcının canını epey sıkacak eğer bu özellik yoksa yeni bir tablet almak zorunda kalacaktır.