Taekwondo nedir?
Ülkemizin 1970’lerle birlikte tanıştığı ve bu zamandan sonra da giderek popüler hale gelen Taekwondo, birçok insanın sandığının aksine Çin dövüş sporu değil Kore kökenli bir savunma sanatıdır. Çıplak elle yapılan bir dövüş sporu olarak da tanımlanabilecek Taekwondo, 6. yüzyıldan itibaren iki farklı disiplinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Ayak Sistemi ve Yumruk Sistemi olarak isimlendirilen iki farklı disiplinin tek bir uygulamada birleştirilmesi sonucu geliştirilen Taekwondo, Korece üç farklı kelimenin bir araya getirilmesi ile oluşmuş bir tabirdir. Tae-tekme, kwon-yumruk ve do-iyilik, doğruluğa giden yol manasına gelen üç kelimenin birleşmesiyle oluşan Taekwondo, Türkçeye “el ve ayak yolu” olarak çevrilmiştir.
Birçok Uzakdoğu savaş sanatında olduğu gibi Taekwondo’da da kişinin ustalık derecesini belirten bir kuşak sistemi bulunmaktadır. Taekwondo elbisesinin üzerine bağlanan bu kuşakların ustalık derecesine göre renk sıralaması; beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah şeklindedir. Ayrıca bazı ekollerde bu kuşak sisteminin arasına öncesi ya da sonraki kuşağın renkleri de konularak daha detaylı bir ustalık derecelendirilmesi yapılmıştır. Genel olarak Taekwondo kuşaklarının renginin ne zaman değişeceğine yani kişinin derecesinin ne zaman yükseleceğine Dojo Sensei’si yani eğitim okulunun baş hocası karar verir. Ancak Taekwondo’nun Avrupa toplumlarında uygulanış biçimi Kore’den farklı olduğundan, günümüzde çoğu Dojo’da belirli periyotlarla kuşak sınavları düzenlenmekte ve bu sınavları başarı ile tamamlayan öğrenciler bir üst kuşağa geçmektedir.
Taekwondo’da en yüksek kuşak siyah renk olsa da, sporcu siyah kuşağa ulaştıktan sonra da yükselmeye devam edebilir. “Dan” olarak nitelendirilen siyah kuşak dereceleri 1’den başlayarak 9’a kadar yükselmektedir. Dojo disiplinine göre değişmekle beraber, siyah kuşak Danları arasında geçiş için belirli bir bekleme süresi bulunmaktadır. Avrupa toplumlarında benimsenen Taewkondo ekollerinde siyah kuşak Danları arasındaki bekleme süresi büyük çoğunlukla 1 yıldır. Bu nedenle siyah kuşak Danlarının derecesi, aynı zamanda sporcunun bir üst dana geçmek için beklemesi gereken yılı da ifade etmektedir. Örneğin; siyah kuşak olduktan sonra 1. Dan olan kişi 2. Dan sıvanı için 1 yıl, 6. Dan seviyede olan bir diğer kişi ise 7. Dan sınavı için tam 6 yıl boyunca beklemek zorundadır. Bu nedenle Taekwondo’nun en üst derecesi olan 9. Dan seviyesine ulaşmak demek, kişinin tüm hayatını bu disipline adaması manasına gelmektedir.