Tahıllar nelerdir?
Ülkemizde “hububat” olarak da bilinen tahıl; Buğdaygiller bitki familyasına dahil olan ve hasadı yapılarak gıda maddesi olarak kullanılan tüm ürünler ile bu ürünlerin tohumlarına verilen genel isimdir. Sıcak iklimlerden serin yapılı iklim çeşitlerine kadar dünya üzerinde neredeyse her yerde yetiştirilen tahıllar, insanların binlerce yıl önce yerleşik yaşam geçmesi ile birlikte yürütmeye başladığı tarım faaliyetleri sonrası insan hayatına girmiştir. İnsan hayatına hızlı bir şekilde giren ve bir daha da çıkması mümkün olmayan tahıllar gerek insanlar gerekse de insanların yararlandığı hayvanlar için temel gıda maddesidir. Tahıl olarak isimlendirilen Buğdaygiller bitki familyasında; buğday, mısır, arpa, çavdar, pirinç, darı, yulaf gibi günlük hayatta herkesin tükettiği bitkiler bulunur. Ayrıca çoğu insanın mobilya sektöründe kullanıldığı için tahmin etmesi güç olsa da, “bambu” da tahıl olarak kabul edilir yani Buğdaygiller familyasının bir üyesidir.
Ülkemizde İç Anadolu bölgesi başta olmak üzere birçok farklı bölgede yetiştirilen buğday, insanlar için göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir değere sahiptir. Anadolu coğrafyası binlerce yıldır medeniyetlerin beşiği olduğundan, arkeolojik çalışmalar buğdayın Sümerler döneminde dahi tarım ürünü olarak yetiştirildiğini ve hasat edilerek farklı amaçlar için kullanıldığını ortaya koymaktadır. Benzer şekilde Çin’de binlerce yıldır yetiştirilen pirinç de halkın temel gıda ihtiyacını karşılamıştır. Binlerce yıl sahip olduğu önemden hiçbir şey kaybetmeyen tahıllar, günümüzün modern dünyasının en önemli “ekonomik” güçlerinden biridir. İnsanlar için olduğu kadar yine insanlara hizmet eden hayvanların beslenmesinde de kullanılan tahıllar, insan için hem doğrudan hem de dolaylı olarak besin demektir.
Toplamda 4 binin üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapan tahıl grubu yani Buğdaygiller familyası; sapları boğumlular, meyve kabuklular, başakçıklar, sapları tohumlular, tohum kabuklular ve başak şekilliler olmak üzere “Poales” Takımı bünyesinde toplanmış bitki türleridir. Dünya üzerinde tahıl çeşitliliği en fazla olan coğrafyalardan biri olan Anadolu, neredeyse her türün yetiştirildiği ve birçok farklı sektörde kullanılmak üzere “dünyanın dört bir yanına” dağıtıldığı adeta bir tahıl ambarıdır. Akdeniz ve özellikle Hatay’da yapılan mısır ekimi gerek ülkemizin gerekse de yabancı ülkelerin mısır ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Pilav olarak neredeyse her evde düzenli olarak tüketilen ve temel besin maddelerinden biri olan pirinç ise daha çok Kastamonu ve Trakya’da yetiştirilmektedir. Şanslı bir coğrafyaya sahip olan ülkemizin her karış toprağı tarım için elverişli olduğunda, buğdayın neredeyse tüm bölgelerimizde yetiştirildiği söylenebilir. Ancak yine de en fazla buğday üretimi İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır.
Son yıllarda tahıl üretiminin “yeniden canlandırılması” için birçok farklı politika geliştirilmiş ve geliştirilmeye de devam edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre (tuik.gov.tr) ülkemiz 2000 yılından bu yana ortalama olarak 20 milyon ton buğday , 7-8 milyon ton arpa ve 3-4 milyon ton da mısır üretmektedir.