Takılarınız alerji mi yapıyor?
Nikel alerjisi toplumda çoğu kişide görülen alerji türlerinden biridir. Gümüşe benzer, beyaz parlak renkli ve sert bir metal olan nikel, bazı kişilerde alerjik kontakt dermatit denen alerjik cilt döküntüsüne sebep olan faktörlerin en önemlilerinden biridir. Nikel kolay işlendiği için özellikle diğer metallerle beraber genellikle metal takıların yapımında ve diğer nesnelerin yapımında kullanılır. Ayrıca metallerin üstüne de kaplama malzemesi şeklinde kullanılır. Bu yüzden günlük yaşamda alerjik yapısı olan kişilerde nikel bir sorun haline gelebilir. Nikel alerjisi insanlar arasında daha fazla kadınları etkiler. Toplumda her 10 kişiden birisinde etkili olur. Daha çok ucuz metal takıları tercih eden 10-20 yaşlarında olan genç kızlarda yaygın şekilde görülür. Kızlarda erken yaşta kulak deldirilmesi, piercing takılması gibi uygulamalarda nikel alerjisinin yaygınlaşma sebepleri arasındadır. Nikelle daha fazla temas halinde olunması, ileri yaşlarda alerjik reaksiyonun gelişmesine sebep olabilir.
Nikel alerjisi sebepleri nelerdir?
Nikele karşı hassasiyetinin bazı kişilerde olması, bazı kişilerde olmamasının sebebi tam olarak bilinmez. Ancak bazı mesleklerde çalışanlarda nikele karşı duyarlılık daha fazla görülür. Özellikle hemşirelerde, para ve bu metalle temas halinde olunan işlerde çalışanlarda, kuaförlerde ve ikram hizmetleri sektöründe çalışan kişilerde daha fazla risk bulunmaktadır.
Nikel alerjisi belirtileri nedir?
Nikelle temasla ortaya çıkabilen egzama, nikelle temas halinde olanlarda ciltte tahriş ve terlemeyle meydana gelen kızarıklık, kaşıntı gibi cilt döküntüsü genellikle dikkat çekicidir. Özellikle giysilerde bulunan kot zımbası, saatlerin metal kayışı, fermuar gibi ciltle temas eden alanlarda bu etkiler görülebilir. Takı takılan bölgelerde ortaya çıkan ve aynı zamanda takı egzaması denen cilt döküntüsü de nikel alerjisinin etkileri arasındadır. Zaman içinde ihmal edildiğinde bu döküntülerde su dolu kabarcıklar olabilir, ciltte nemli bir görünüm ortaya çıkar. Bunun ihmal edilmesi halinde cilt kepekli ve kuru bir görünüm meydana gelir. En fazla etki bileklerde, karın ve kulaklarda olabilir. Normal olarak nikelle temas eden bölgede sınırlı bir etkileşim ortaya çıkar. Ancak bazı kişilerde nikelin temas etmediği yerlerde etkilenebilir. Nikel alerjisinin yayılım göstermesi halinde, nikelin değdiği yerlerde daha şiddetli etkiler ortaya çıkar. Alerjisi olanlar için nikele temas etmek bile yeterli olur. Nikele değmiş olan parmakların başka bölgelerle temas ettirilmesi bile alerjik reaksiyonların görülmesine sebep olabilir. Bu kişilerde nikelle temas engellendiği takdirde, döküntüler kısa sürede iyileşme gösterir. Bunun için destek alınmalı ve iyileşme süreci hızlandırılmalıdır. Kullanılan bazı ilaçlar lezyonların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Nikel evlerde kullanılan metal eşyalarda daha çok çatal kaşık takımları, aksesuarlar, madeni para, çıt çıt ve zımbalarda, kapı ve pencere kollarında en fazla kullanılan metaldir. Vücutta geniş alanlarda nikel alerjisi etkileri görülebilir. Yüzde, göğüs ve dudaklarda, boyun, göz kapaklarında, eller ve ayaklarda her zaman görülme olasılığı vardır. Bir kişide nikel duyarlılığı olduğu zaman, bu yaşam boyu sürer. Günlük yaşamın içinde nikelden korunmak oldukça zordur. Çünkü her türden metal eşyada nikel kullanılmış olabilir.
Nikel alerjisi tedavisi nasıl yapılır?
Nikel alerjisinin tedavi edilmesini sağlayacak bir ilaç yoktur. Cilt döküntülerinin engellenmesi ve uzun süre nikelle temas edilmemesi gerekir. Çevrede içinde nikel olacak ürünler belirlenip, temasın önlenmesi faydalı olur. Tüm metal eşyaların içinde nikel olabileceği dikkate alınmalıdır. Kullanmak zorunda kalınan nikel eşyaların verniklenmesi, maskeleme bandı yapılması gerekebilir. Eldiven kullanmakta bir çözüm olabilir. Bazı çalışmalar nikelsiz beslenmenin de yararlı olacağını ortaya koymuştur. Bu nedenle içinde nikel olan soğan, sarımsak, çikolatalı ürünler, mercimek, kabuklu deniz ürünleri, kayısı ve kakao gibi yiyeceklerin tüketilmemesi halinde iyileşme daha hızlı olabilir.