Tarçının faydaları nelerdir?
Tarçın defnegiller familyasından ağaç ya da ağaççık şeklinde olan bir bitki türüdür. Bu bitkinin kendisine has özel kokusunu veren kabuklarıyla faydalı etkilere sahiptir. Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş olan tarçın kabukları, günümüzde tatlı çeşitlerinden, içeceklere hatta hastalıkların tedavisi için destekleyici olarak oldukça fazla alanda kullanılır. Tarçın daha çok, Sumatra, Cava ve Seylan gibi Asya’dan sıcak bölgelerde yetişir.
Tarçın yüzyıllar önce keşfedilen ve günümüze kadar önemini korumuş olan bir bitkidir. Yapısı besin lifi açısından zengindir. Bu nedenle sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenleyip şeker dengesini korumaya yardımcı olur. Tarçın kokusuyla beyne olumlu sinyaller göndermekte ve hafızayı desteklemektedir. Bu açıdan Alzheimer hastalığına karşı olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Tarçın hem hoş kokusuyla, hem lezzetiyle tatlılara ayrı bir güzellik katan tarçın, tatlının içine daha az şeker konulmasını da sağlar ve tatlıyı sağlıklı hale getirir. Yemeklerin tuz, şeker yerine tarçınla tatlandırılması yolu dahi önerilir. Zararları olan tuz ve şekerin yerine, oldukça iyi bir alternatif olur. Bunun dışında birkaç gün boyunca saklanması gerekli olan yemeklerin üstüne biraz tarçın serpilirse yemeğin bozulması önleyecektir.
Kış aylarında olan enfeksiyon hastalıklarından kurtulmak ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesi için sıcak içeceklerin içinde tarçın kullanılmalıdır. Tarçın özellikle sahlep ile berber mükemmel bir ikili oluşturur. Tadıyla ve kokusuyla, elma, bal ve limonlu çay karışımlarıyla uyum içindedir. Tarçının sağlıklı nimetleri sadece besin değeriyle sınırlı değildir. Yüzyıllar boyu alternatif tıpta şifa kaynağı olarak kullanılır.
Tarçının şifalı özellikleri
Tarçının içindeki sinamaldehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol gibi bileşenlerle tıpta da kullanılan bir bitkidir. Alternatif tıpla ilgilenen kişiler tarçının bu özelliğini iyi bilir ve ilgili hastalıkların tedavilerinde kullanır. Kan pıhtılaşması sorunlarında ve iltihabı önlemek için tarçın kullanımı tavsiye edilir. Tarçın mikrop oluşumunu önlemede ve mikropları yok etme etkisiyle bilinir. Bakteri ve mantarlarla ilgili rahatsızlıklarda, mikrop temizleyiciliği sayesinde iyi gelir. Baş ağrılarında, bağırsak rahatsızlıklarında oldukça faydalı olur. Diş ağrısına ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Tarçın daha çok bal ile bir araya getirildiğinde, mucizevi bir sağlık iksiri haline dönüşür. Tarçın ve bal karışımının düzenli olarak tüketilmesi kalp atışlarının bile daha da güçlenmesini sağlar. Yaş ilerledikçe tıkanan damarların açılmasında etkili olan bu şifalı karışım, kronik artrit rahatsızlığını iyileştirebilir. Her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı balın üzerine bir tutam tarçın serpip, hem ağzınızı tatlandırabilir hem de sağlığınıza güzel bir yatırım yapmış olursunuz. Tarçının faydaları hakkında bilinçlenmeli, bulunması zorlu olmayan, bugün tüm aktarlarda ve marketlerde olan bu bitkinin tüketimi alışkanlık haline getirilmelidir.