Taşıt tutması neden olur?
Taşıt tutması bazı durumlarda uzun seyahatlerde etkili olurken, bazı hallerde kısa mesafelerde bile insanları huzursuz eder, seyahati olanaksız hale getirebilir. Bu durum otomobil, gemi, tren, uçak gibi ulaşım araçlarında, bazen lunaparkta bulunan bir oyuncakta bile etkili olabilen bir sorundur. Kişide baş dönmesi ve mide bulantısı belirtileriyle ortaya çıkar. İç kulakta bulunan salyangoz organında yer alan denge organı yarım daire kanallarındaki genetik bir hassasiyetin olması nedeniyle ortaya çıkar. Halk arasında bilindiği gibi psikolojik kaynaklı ortaya çıkmaz. Bu durum insanlarda bebeklikten başlayarak etkili olabilir.
Taşıt tutması nasıl tedavi edilir?
Taşıt içinde ortam uygunsa kişinin yüz üstü yatırılması ve kusabileceği torba gibi bir eşyanın hazırlanması iyi olur. Bu durumda kişiye damla damla olacak kadar az miktarda sıvı verilmelidir. Bu sorunu yaşayan kişilerde genellikle bir kez kusma sonrasında gerisi gelmez. Uzun yolculuklara çıkacak kişiler, bu konuda fazla tereddüt etmemelidir. Çünkü bu durum genellikle en fazla dört saat sürer.
İlaçla taşıt tutması tedavisi
Kişilere verilecek dimenhidrinat adındaki antihistaminik içeriği olan ilaçlar taşıt tutması sorununu ciddi şekilde engeller.Bu ilaçların yolculuğa çıkılmadan az önce alınması yeterli olur. Fakat kullananlarda uzun süreli uyku etkisi göstereceğinden, kısa süreli olan yolculuklarda kullanımı fazla önerilmez.
Taşıt tutmasına bulantı bilekliği
Bulantı bilekliği çoğu kişide faydalı etkiler yapar. Bunun bir yaş altındaki bebeklerde bile kullanılması mümkün olur. Herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Etkisini bileğe takılan bilekliğin içindeki boncuğun bileğin içine baskı yapmasıyla gösterir. Bu bölge yani baskı yaptığı nokta bulantıyı baskılayıcı akupunktur noktasıdır. Yan etkisi olmadığından denenmesinde yarar vardır.
Taşıt tutmasından korunma
Kişiler deniz tutmasının olduğunu biliyorsa ve zorunluluk hali yoksa deniz yolculuğuna çıkılmamalıdır. Bu şekilde bulantıya neden olabilecek lunaparkta bulunan oyuncaklarda kullanılmamalıdır.