Tavşan bakımı nasıl olur?
Tavşan bakımı özen ve dikkat gösterilmesi gerekli bir konudur. Tavşanlar yapıları itibarıyla geceleri aktif olan, gündüzleri ise uyumayı tercih eden hayvanlardır. Bu yüzden geceleri bir şeyler kemirmeyi ve etrafı kazmayı severler. Tavşanların kemirmelerine engel olmamanız gerekir. Bu onların hem dişlerine, hem de sindirim sistemlerine zarar verecek bir kısıtlamadır. Önce evde bakılan tavşanların serbestçe gezebilmeleri için, evin içinin iyice izole edilmesi gereklidir. Bu yapılmadığı zaman istemediğiniz eşyalarınızı kemirmesine engel olamazsınız. Halılar, mobilyalar, kablolar tavşanınız tarafından kemirebilir. Bu durum tavşanınızın sağlığı içinde zararlı olur. Bu yüzden tavşanın evde serbestçe dolaştırılmasını tavsiye etmiyoruz.
Tavşanlar için yaşam alanı nasıl olmalı?
Evde tavşan bakmak istiyorsanız bunun için büyük boydaki kafesler tercih etmelisiniz. Kapalı bir balkonda ya da özel bir odada bakabilirseniz bu daha iyi olur. Günde belli saatlerde sizin gözetiminizde tavşanı dolaştırmanız, bazı kazaları önlemek için faydalı olur. Bu dolaştırma sırasında tavşanlarla iyi bir iletişim kurmanız gerekir. Çünkü tavşanlar son derece sosyal bir hayvan olduğundan, yalnız bırakıldıklarında depresyona girebilir. Kafesinde ya da odasında tek başına bırakılırsa, son derece mutsuz olacaklarını unutmayın. Bu nedenle her gün en az 3-4 saatinizi tavşanla ilgilenmeye ayırmanız gerekir. Kafesin veya odanın içinde kendisine ait küçük bir kulübe gibi bir yerinin olması onun için bir güvence olacaktır. Kısa sürede büyüyeceğini düşünüp, bu kulübenin boyutlarını iyi ayarlamalısınız. Ayrıca kulübede mutlaka iki tane kapı olmalıdır. Kafesin zemini tavşanın patilerini acıtmayacak, bir malzemeden yapılmalıdır. Zeminde tavşanın ayaklarına uygun olacak ızgaralı bir tel kullanmanız gerekir. Düz bir zeminde idrar ve dışkının tavşanın ayaklarına bulaşacağını ve hastalık oluşacağını unutmayın.
Tavşanların beslenmesi nasıl olmalı?
Tavşanların beslenmesi konu olduğunda ilk önce akla gelen havuç olur. Aslında havucu tavşanlar çok fazla sevmez. Havuçta şeker oranı fazla olduğundan, sağlıkları için fazla yemeleri zararlıdır. Bu sebeple havucun iki günde bir kez verilmesi tavsiye edilir.
Yetişkin bir tavşan için günlük örnek menü
- Sınırsız saman
- 2 avuç hazır kuru mama
- 2 avuç kuru ot tercihen yonca yaprağı olabilir
- Marul, maydanoz, lahana, dereotu, yeşil fasulye gibi yeşil yapraklar
- Yarım havuç ya da salatalık
- Temiz su
Tavşan için samanın önemi nedir?
Tavşan bakımında saman çok önemlidir. Bakılacakları alanda bol miktarda saman olmalıdır. Samanların çok kısa kesilmemesi uzun tutulması gerekir. Bunlar tavşanın sindirim sistemine için çok faydalıdır. Sindirim sisteminin çalışmasına ve sert yapısından dolayı dişlerini bilemeye yardımcı olur.
Tavşan için kuru gıdalar nasıl olmalı?
Hazır olan tavşan mamaları protein ve mineral yönünden zengin pelletler, arpa, buğday gibi yararlı tohumlardan oluşan karışımlardır. Tavşanların en sevdiği gıdalar bunlardır. Gün içinde bu mamalar iki avuç kadar tavşana verilebilir. Onlar için çok bu mamaların besleyici olması ve sevmelerine rağmen, bu mamalar fazla verilmemelidir. Bu tavşanların şişmanlamalarına sebep olabilir. Bu gıdaları bulamadığınızda tavşanınıza arpa ya da buğday verebilirsiniz. Kepekli ve altınbaşak çubuklarda verilebilir. Ancak hepsi ölçülü olmalıdır. Ağırlığı 1-2 kg olan bir tavşanın günlük besini sadece iki avuç kadardır.
Tavşan için suyun önemi nedir?
Diğer tüm hayvanlar gibi tavşanlarda temiz suya ihtiyaç duymaktadır. Kesinlikle yediği yeşil sebzelerden bu ihtiyacını aldıklarını düşünmeyin. Suyunu eksik etmeden her zaman önüne koymalısınız. Aksi halde tavşanınızın ölümüne kadar gidecek bir duruma sebep olabilirsiniz. Her gün taze içme suyunu yemeklerinin yanına koymalısınız. Ancak su kaplarının deviremeyecekleri gibi olmasına dikkat edin. Tavşanınıza ne kadar iyi bakarsanız, sizlere bir dost olacaktır.