Tavuk etinin faydaları nedir?
Herkesin severek tükettiği ve sofraların olmazsa olmazları arasında olan tavuk eti protein zengini bir besindir. Vücuttaki yeni hücre ve dokuların oluşturulmasında, var olan hücrelerin onarımı ve sağlığı açısından proteinlerin sağlığımız açısından önemi büyüktür. Hayvansal ürünlerden alınan ve protein kaynağı süt ve süt ürünlerinin yanı sıra etlerde beslenme düzeninde oldukça önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı besin açısından tavuk eti, hem mineral ve vitamin içeriğiyle, hem düşük yağ oranı, hem de nitelikli protein içeriğiyle en faydalı yiyeceklerin başında gelmesinin yanında kırmıza ete oranla fiyatının da daha uygun olması yüzünden tercih edilmektedir.
Tavuk etinin sindirimi kolaydır
- Tavuk etinin sağlıklı beslenme yönünden özellikle sıcak yaz günlerinde tüketilirken pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekir. Çeşitli vitaminleri bünyesinde barındıran tavuk etinin vitamin kayıplarını en aza indirerek tüketmek için yapılması gerekenler oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalarda iskelet sistemi, kemik gelişiminde, cilt sorunları ve stres için şifa kaynağı olarak görülmektedir.
- Tavuk eti protein açısından oldukça zengin, yağsız ve kısa lifli olması yüzünden ağızda çiğnemek ve sindirimi oldukça kolay bir yiyecektir. Ayrıca ekonomik oluşuyla daha fazla tüketilebilecek önemli bir protein deposudur.
- Tavuğun her bölümündeki farklı özellikler, çeşitli sorunlara çözüm olabilmektedir. Örnek verilirse, boyun kısmında yağ oldukça yoğundur ve protein açısından zengin olan bölümü göğüs etidir. Bu yüzden göğüs etindeki yağ oranı % 9 ile en düşük ve (66 mg/ 100gr) ile en düşük kolesterol oranına sahiptir. Bu nedenle tavuğun her bölümünün tüketilmesi gerekir.
Tavuk Eti vitamin kaynağıdır
- Tavuk eti konusunda yapılan araştırmalara göre, protein kaynaklarının vücut tarafından kullanılabilme miktarıyla ilgilidir. Hayvansal kaynaklardan alınan proteinlerin sindirilebilme oranı % 90 ile % 100, tahıllı kaynaklardan sağlanan proteinin ise sindirilme oranı % 78- 89 arasındadır.
- Yağ ve protein içeriği bakımından oldukça önemli olan tavuk eti, B gurubu vitaminlerinden, demir ve fosfor açısından en önemli kaynaklardan biridir.
- Ortalama olarak 100 gr kadar tavuk ızgarada 20 gr kadar protein bulunmaktadır. Tavuk budunda göğüs etine oranla daha çok (riboflavin) B2 vitamini ile (tiamin) B1 vitamini ve niasin vitamini bulunmaktadır. Göğüs etine göre but etinin içinde sodyum ve çinko içeriği de daha fazladır.
Tavuk eti her derde deva
- Tavuk eti vücuttaki hücrelerin gelişmesinde ve biçimlenmesinde aminoasit bakımından da çok zengindir. Ayrıca içeriğindeki B3 ile B6 piridoksin vitaminleri ile B5 vitamini bağışıklık sisteminde, deri ve saç sağlığı açısından faydalı olmasıyla bilinir. Tavuk etinin içeriğinde oldukça az yağ olduğu için de diyet yapanlar için önemli bir protein kaynağıdır.
- Üstündeki derisi ayrıldıktan sonra tüketilecek 100 gram kadar tavuk sadece 123 kalori içermektedir. Fakat derisiyle birlikte tüketildiğinde, 100 gram tavuk 175 kaloriye kadar çıkar.
- Bir porsiyon tüketilen tavuk eti insan vücuduna enerji veren oldukça önemli bir gıdadır. Ayrıca tavuk etinin çocuklar açısından da farklı avantajları bulunmaktadır. Pişirme ve tüketme şekli farklı olsa da, insanların çoğunun damak tadına hitap eden severek tüketilen bir besindir.
Tavuk eti pişirilirken dikkat edilmesi gerekenler
- Tavuk etinin pişirilmesi sırasında, pişirme şekline ve yöntemine göre bünyesinde barındırdığı vitaminlerin bir kısmı kaybedilebilir. Bu yüzden özelikle bunlara çok dikkat edilmesi gerekir.
- Pantotonik asit ile B6 vitamini de pişirme sırasında pişme suyuna geçer ve eksilebilir. Bu yüzden tavuk suyunun çorbalarda ya da pilavlarda kullanılması oldukça önemlidir. Besin değeri açısından zengin olan tavuk suyu mutlaka değerlendirilmelidir.
- Daha sağlıklı olan ve ızgarada pişirilen tavuğun kömürleştirilmeden ve alevle direk temas ettirmeden pişirilmesi gerekir. Çünkü sağlığı olumsuz etkileyen kanserojen maddeler ortaya çıkabilir.