Tepkisel bağlanma bozukluğu nedir?
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu, bir gelişim bozukluğudur. İnsanlarda beş yaşından önce başlar. İnsanların sosyal ilişkilerinde sorunlar olur. Herhangi bir şeye bağlanma bozukluğu da denebilir. İlk başlarda çocuk daha çok küçükken, çocuğa bakan insanla çocuk arasında sosyal bir bağ oluşmamasından kaynaklanır. Sağlıklı bir şekilde bağlanamayan çocuk çevresine karşı güvensiz olarak yetişir. Her şeyde güven problemi yaşayacağı için, duygusal olarak boşluğa düşecektir.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu genellikle anne ve babanın çocuğa kötü davranması ya da çocuğu ihmal etmesiyle ortaya çıkar. Anne hamilelik döneminde, uyuşturucu madde ya da alkol kullandıysa bu rahatsızlık ortaya çıkar.
Arkadaş ilişkileri oldukça zayıftır. Kendi kendine, kimseden zarar görmemesi adına saldırgan bir ruh hali içine bürünür. Bir türlü rahatlayamazlar, sürekli korku içerisinde olurlar. Aşırı tedirgin olmalarını belli ederler. Otizm ile Tepkisel Bağlanma Bozukluğu arasında benzer belirtiler vardır. Her iki hastalıkta, ortak olan belirtiler şunlardır.
- Anlamlı yüz ifadesinin bulunmaması
- Sözel uyarana tepkisizlik
- Fiziksel temastan hoşlanmama ve kaçma
- Konuşulan sözcük ya da hecenin anlamsızca tekrar edilmesi
Tedavi ilk başta aileden başlanmalıdır. Ailede anne ve babanın becerilerinin arttırılması ve çocuğu ile daha iyi bağ kurması adına bilgilendirilmelidir. Ailede, psikiyatrik sorunu olan bir insan varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Tepkisel Bağlanma Bozukluğu olan çocuğu varsa anne ve babanın çocuğu ile oyun oynaması, çocukla yakın bir bağ kurması ve belirli saatlerde çocuklarına vakit ayırması gerekmektedir. Tepkisel Bağlanma Bozukluğu olan çocuklar anaokullarına veya kreşlere gitmek istemezler. Anaokullarına veya kreşlere çocuğun gitmesini sağlamaları gerekmektedir.