TIFF nedir?
Bilgisayar ortamındaki grafik ve görsel dosyaların için kullanılan bir biçim türü olan TIFF(Tagged Image File Format), 1986 yılından beri dünya genelinde standart olarak kabul edilerek yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 1986 yılında “Aldus” şirketi tarafından geliştirilen TIFF formatı, ilk versiyonu ile kısa süre içinde oldukça geniş bir kesimin ilgisini çekmiştir. Ancak TIFF formatın gerçek anlamda yaygınlaşması ve dünya çapında popüler hale gelmesi, Aldus şirketinin 1994 yılında “Adobe Systems” ile birleşmesiyle gerçekleşmiştir. Adobe tarafından geliştirilen TIFF 6.0 versiyonu birçok yeni özellik sunduğu gibi aynı zamanda görsellerde dijital görsellerde geniş renk derinliği imkanı sağlamıştır.
Renk derinliği açısından JPEG ve PNG gibi formatlarla eş özellikler sergileyen TIFF biçimleme, günümüzde dünya genelinde milyonlarca insan tarafından kullanılan ve Adobe’nin en iddialı ürünlerinden biri olan “Photoshop” tarafından da desteklenmektedir. Son derece esnek ve diğer sistemlere uyarlanabilir bir format biçimi olan TIFF, kullanıcılara etiket(Tag) kullanarak tek dosyaya birden fazla görüntü ekleme imkanı da sunar. TIFF formatı bu özelliği ile reklamcılık, grafikerlik ve matbaacılık gibi profesyonel çalışma alanları için tabiri caizse biçilmiş kaftandır. Bilgisayar ortamındaki bir görselin dosya başlığına eklenen etiketler, görüntünün boyutları haricinde geometrik ayarları ve sıkıştırma tercihlerini de ayarlama imkanı sağlar.
TIFF formatı çoklu sayfayı da destekleyen bir algoritmaya sahip olduğu için çok sayfadan oluşan dokümanlarda büyük bir avantaj sağlamaktadır. Çok sayfalı dokümanlarda her dosyayı tek tek kaydetmek yerine TIFF kullanarak tek bir dosya olarak kayıt yapılabilir. Çok sayfalı dokümanlarda TIFF formatı kullanarak hem JPEG biçimli hem de Packbits biçimli sıkıştırma yapmak mümkündür. Tüm bu özelliklerin dışında TOFF formatının profesyoneller tarafından kullanılmasının bir diğer nedeni de, TIFF biçimleme ile görsel kalitesinde kayıp yaşamadan depolama yapılabilmesidir. Bu nedenle TIFF biçimleme kullanarak son derece kaliteli görsellerden oluşan bir resim arşivi yapılabilir.
Web sitelerinde her ne kadar JPEG gibi boyuttan tasarruf sağlayan formatlar tercih edilse de, kaliteli görsellere ihtiyaç duyulan alanlarda TIFF format tartışmasız ideal biçimleme yöntemidir. JPEG biçimleme ile görsel kalitede kayıp yaşanırken TIFF biçimleme de bu tür sıkıştırma kayıpları yaşanmaz ve yüksek kaliteli resimleme yapılabilir. Görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp olmaksızın görsellerin depolanmasını veya değiştirilmesini sağlayan TIFF biçimleme, bu özelliği nedeniyle baskı işlerinde adeta bir gereksinim haline gelmiştir. Ancak TIFF içinde yer alan JPEG görsellerde görüntü kalitesinin düşeceği de unutulmamalıdır.