Tip 2 diyabet nedir?
Şeker hastalığı; pankreasın salgıladığı ve kandaki şekerin vücut tarafından kullanılmasını sağlayan insülin salgısının, yeterli miktarda üretilememesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılan şeker hastalığı, hastaların büyük bölümünde Tip 2 olarak görülmektedir. Şeker hastalarının yaklaşık olarak %90 gibi oldukça büyük bir bölümü Tip 2 diyabet hastasıdır. Tip 2 diyabet hastalığı hekimlerce oldukça sinsi bir kan rahatsızlığı olarak nitelendirilir çünkü birçok hasta şeker ölçümü yaptırana kadar hastalıkla ilgili herhangi bir belirti hissetmez. Bu nedenle insanların çoğu; daha önce şeker hastalığı ile ilgili hiçbir şikayetleri olmadığı halde birden bire Tip 2 diyabet hastası olduklarını öğrenince, oldukça büyük bir şaşkınlık yaşamaktadır.
Tip 2 diyabet hastalığı insanlar farkına olmasa da, doğum anından itibaren kişi ile birliktedir. Tamamen genetik faktörlerin neden olduğu Tip 2 diyabet hastalığı, kişinin ebeveynlerinden aldığı genler ile belirlenmektedir. Yapılan araştırmalara göre anne ve babasının her ikisinde de şeker hastalığı olan bir kişinin, Tip 2 diyabet hastası olma ihtimali yaklaşık olarak %25’tir. Bu nedenle ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin belirtileri beklemeden, düzenli olarak kan şekerini ölçtürmesi gerekir. Böylece erken aşamalarda hastalığın tedavisine başlanması sağlanmış olur.
Tip 2 diyabet hastalarının gençlik yıllarında hiçbir şeker hastalığı belirtisine maruz kalmamasının nedeni; şeker hastalığı geninin pasif konumda olmasıdır. 20’li yaşların sonuna kadar işlev göstermeyen şeker hastalığı geni, bu yaşlardan itibaren oldukça aktif bir hale geçmektedir. Aktif hale geçen bu gen kişinin pankreas organını doğrudan etkileyerek, insülin üretiminin azalmasına neden olur. Böylece çok kısa bir süre içerisinde kişinin kan şekerinde büyük bir yükselme olur. Kişinin vücudunu hücrelerin enerji ihtiyacını karşılamak için tüketilen gıdalardan alınan şekeri kullanamadığından, kanda yoğun miktarda şeker birikmesi yaşanır. Bu da kişinin artık bir Tip 2 diyabet hastası olduğu anlamına gelmektedir. Kişi yediklerine dikkat ederek, fazla kilolarından kurtularak ve uzun süre aç kalmamaya özen göstererek kısa sürede kan şekerini kontrol altına alabilmektedir. Böylece ani kan şekeri yükselmesi ve düşmesi nedeniyle hastalığa bağlı sorunları yaşamamış olur.