Tırnak mantarı nedir?
Ayak tırnaklarında görülen mantar, tıpta onikomikoz olarak bilinen bir hastalıktır. Tırnak mantarına dermatofit adı verilen mikroorganizmalar neden olur. Yavaş ve kronik bir seyir halinde ilerleyen rahatsızlık, tırnak yatağını ve plağını etkiler. Tırnaklarda oluşan hastalıkların yarısını oluşturan ciddi bir rahatsızlıktır. Ayak tırnağında mantar varsa, bunu görsel olarak teşhis edebilir, kokusunu ve ağrısını hissedilebilirsiniz. Tırnakların yüzeyinde yeşil, sarı ya da kahverengi renklenme, pullanma, tırnak altlarında kir birikmesi, ayaklarda kokuya ve acıya sebep olur. Mantarlar önce tırnak altına girerek, buradan tırnaklara kadar giderek yayılım gösterir.
Ayak tırnaklarınızda mantar var mı?
- Tırnakların sarı-yeşil ya da kahverengi renk değişimi yapması
- Tırnak altlarında kir birikmesi
- Tırnaklarda pullanma olması
- Ayaklarda kötü kokunun olması
- Ayak tırnaklarında acı hissedilmesi, ayak tırnaklarında mantarın olduğunu gösterir.
Ayak tırnak mantarı nasıl oluşur?
Mantar genellikle tırnak altında olan tırnak yatağına girer. Buna neden olan tırnağa zarar verecek olan şeylerdir. Tırnaklardaki zedelenme, tırnaklara sert bir cisimle vurulması ve tırnaklara alınan her çeşit darbe, tırnakların çok derinden kesilmesi, ayakları zorda bırakan dar ayakkabılar gibi etkenler mantarların tırnağa yerleşmesine sebep olur. Tırnaklarda oluşan mantarların bulaşıcı özelliği olduğundan, ortak kullanım alanları nemli ortamlarda dikkatli olmak gerekir. Bu yerler yüzme havuzu, soyunma odaları, ortak kullanılan duşlar ve banyolar, bahçeler, steril edilmemiş olan manikür ve pedikür setlerini kullanmak tırnaklarda mantar gelişmesine neden olabilir.
Ayak tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?
Bu mantarların kendiliğinden iyileşmesini beklemek yanlıştır. Doktorun önerdiği ilaçlara ve önerilere uymak gerekmektedir. Tedavide kullanılacak olan ilaçlar mantarın tırnakta gelişme gösterdiği ve yaşadığı yere kadar ulaşıp, mantar enfeksiyonunu yok edecektir. İlaçların önerilen dozda ve kullanım şekline uyulup uygulanması gerekir. Lazer yöntemi de tırnak mantarını tedavi edecek seçenekler arasında yer alır. Uygulanacak tedaviler yaklaşık olarak 3 ay süreyle devam etmelidir. Bu süreçte ağızdan ve lokal olarak sürülecek ilaçlar kullanılabilir. Tedavi esnasında ayakkabıların ve çorapların içine sıkılan özel spreyler korunmanıza ve tedaviye yardımcı olur. Mantarın ne şekilde tedavi edileceğine en doğru şekilde doktorunuz karar verecektir.
Ayak tırnak mantarından kurtulmak için ne yapılabilir?
Mantar tedavisi sırasında ve tedavi sonrasında uygulanan bazı yöntemler, tırnaklarınızın mantar enfeksiyonundan korunmasına yardımcı olacaktır. Bunun için önce ayakların temiz ve kuru tutulması gerekir. Ortak kullanılan alanlarda terlik kullanmanız, tırnaklarınızı düz kesmeniz, ayaklarınıza uygun olan ve dar olmayan ayakkabılar seçmeniz gerekir. Evde kullanılan havlu gibi eşyaların kişiye özel kullanılması, manikür ve pedikür aletlerinin steril edilmesi ve çorapların her gün değiştirilmesi gerekir.
Ayak tırnak mantarı oluşumu için riskli olan kişiler kimlerdir?
Oldukça yavaş ve kronik ilerleyen tırnak mantarı, toplumda en sık rastlanan tırnak hastalıkları arasında yer alır. Herkes için bu rahatsızlığa yakalanma riski bulunmaktadır. Ancak bazı kişilerde bu oran daha yüksek olur. Bunlar diyabet hastaları, kan dolaşım problemleri olanlar, bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler, 65 yaşın üstündeki kişiler, ayak derisinde mantar olanlar, ayakları fazla terleyenler, sporla uğraşan kişiler ve ayakları sürekli olarak nemli olan kişiler gösterilebilir. Bu etkenlerin içinde en önemlisi ayakların nemli kalması ve mantar oluşumuna zemin hazırlaması sayılabilir.