Tırnak soyulması neden olur?
Parmaklar açısından adeta bir koruma zırhı özelliğinde olan tırnaklar, aynı zamanda kadınlar için estetik görünme unsurlarından biri durumuna gelmiştir. Görsel olarak güzel ve bakımlı görünmek isteyen kadınlar, her zaman tırnaklarına bakım yaptırır, şekillendiriciler kullanır ve rengârenk ojelerle tırnaklarını renklendirir. Son zamanlarda erkeklerde estetik olarak iyi görünmesi için tırnaklarına gereken özeni göstermeye başlamıştır. Fakat tırnakların güzel ve estetik görünmesi için öncelikle sağlıklı olması gerekir. Tırnak sağlığı bakımından önemli bir sorun haline gelen tırnak soyulması, günümüzde çoğu kişinin yaşadığı önemli bir sorun haline gelmiştir.
Tırnak soyulmasına neden olabilecek etkenler
Yanlış ya da eksik beslenme: Aynı saçlarda olduğu gibi tırnaklarda da temel yapı taşı kreatin maddesidir. Vücutta kreatin üretimi için, düzenli şekilde A vitamini, kalsiyum, folik asit ve çinko alınmalıdır. Bu asitler ve vitaminlerin eksikliğinde tırnaklarda soyulma sorunu ortaya çıkar. İlk önce üst taraflarda küçük bölümler halinde ortaya çıkan soyulmalar, zamanında eksikliklerin belirlenmemesi ve tedaviye başlanmaması halinde daha fazla artar. Üst taraflarda olan soyulma en son olarak tırnak kaybı yaşanmasına neden olabilir.
İklim değişimleri: Tırnak soyulmasına neden olabilecek, önemli etkenlerden birisi de mevsim değişimleridir. İnsanlarda nasıl ki mevsimsel olarak yaşanabilen saç dökülmeleri olduğundan, aynı şekilde tırnaklarda da değişen mevsim koşulları yüzünden geçici soyulmalar ortaya çıkabilir. Aşırı soğukta ya da sıcak havalardan bundan kolayca etkilenen tırnaklar kuruma etkisi gösterebilir ve buna bağlı olarak tırnaklarda soyulma olabilir.
İlaçların kullanımı: Tırnaklardaki soyulma, kişinin var olan bazı hastalıkları nedeniyle düzenli olarak kullandığı bir ilaca bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu şekilde kullanılan bazı ilaçların tırnak, saç ve cilt üzerindeki olumsuz etkileri bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu şekilde bir durumda karşılaşıldığında hemen doktora başvurulmalı ve kullanılan ilacın alternatifinin istenmesi gerekir. Eğer bu ilacın alternatifi bulunmuyorsa, tırnakların eski sağlıklı günlerine kavuşması için takviye ilaç, vitamin gibi ürünler kullanılmalıdır.
Çeşitli hastalıklar: Tırnak soyulmasının en önemli ve dikkat edilmesi gereken nedenleri arasında mantar ve sedef gibi hastalıklar yer alır. Vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkan bu hastalıklar tırnakların da olumsuz olarak etkilenmesine neden olur ve tırnağın direncini düşürebilir.
Kimyasal maddeler: Özellikle ev temizliğinde kullanılan çeşitli kimyasal ürünler, çamaşır suları, toz benzeri maddeler, tırnakların kuruluğuna neden olabilir.
Su ve nem: Temizlik yapma, deniz ve havuza girme gibi etkenlerle uzun süreler suya maruz kalmış tırnakların katmanlarında yumuşama olabilir, bu durum soyulmalara neden olabilir.
Takma tırnak kullanımı: Takma tırnak uygulamasında kullanılan yapıştırıcılar tırnağın yıpranmasına neden olabilir.
Tırnak soyulmasını engellemek için neler yapılabilir?
A vitamini, kalsiyum, çinko ile folik asit açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi
İklim geçişleri ve hızlı mevsim değişimlerinin yaşandığı zamanlarda tırnakların nemlendirilmesine dikkat edilmeli
Soyulmanın nedeni olarak bir ilaç tespit edildiyse takviye ilaçlar alınmalıdır
Bunun nedeni mantar ya da sedef gibi hastalıklar ise, hastalıkların tedavisinde kullanılan merhem ya da pomatlar tırnaklar içinde kullanılmalıdır
Temizlikte, bulaşık yıkamada ya da kimyasal madde kullanımında kokusuz ve pudrasız eldivenler kullanılmalıdır
Uzun süre suyun içinde kalan tırnaklar için her zaman nemlendirici bir ürün kullanılmalıdır
Takma tırnakların kullanımından sonra ellerin bakımına ayrı bir özen gösterilmelidir.