Titanic neden battı?
Tarihin en trajik deniz kazalarından biri Titanic adlı geminin batışıdır. Birçok filme, kitaba konu olan bu acı olayın nedeninin ne olduğu hususu günümüzde bile hala sorgulanmaktadır. Zira, bu derece üstün bir geminini bir buzdağı yüzünden batmış ve birçok kişinin hayatını kaybetmiş olması kabul edilmesi zor bir sonuç olmuştur.
Titanic; White Star Line adlı şirket tarafından Olympic sınıfında üretilmiş, transatlantik gemisiydi ve “RMS Titanic” adı ile denize indirilmiştir. 31 Mart 1909 tarihinde yapımına başlanmış olup 2 Nisan 1912’de yapımı tamamlanmıştır. 10 Nisan 1912’de çıktığı seferi bu geminin ilk ve son seferi olmuştur.
Titanic gemisinin batışı ile ilgili ileri sürülen en yaygın gerekçe buzdağına çarpma sonucu gemi güvertesinin boydan boya yırtılması ile geminin su almasıdır. Bu konuda yapılmış ilginç bir tespit vardır. Titanic mürettebatı buzdağını farkedip, son bir ümitle keskin bir manevra yaptıklarında geminin telafi edilmez bir yara almasına neden olmuşlardır. Buzdağı farkedilmeseydi ve bu manevra yapılmamış olsaydı, gemi burundan yara alacak, telafi edilebilir bir hasar alarak batmaktan kesinlikle kurtulacaktı.
Titanic gemisinin batması ile ilgili başka rivayetler de her geçen gün, günümüzde dahi, ileri sürülebilmektedir. Zira, öyle büyük bir iddia ile ortaya çıkarılmış bir gemiydi ki, bu acı sonuca üstelik ilk seferinde ulaşması, 1513 kişinin hayatını kaybetmiş olması insanlık adına kabul edilebilir olmaktan çok uzaktı.
Gemi enkazına ulaşılması ile bu enkaz üzerinde son dönemlerde birçok inceleme yapılması mümkün olmuştur. Bu incelemelerde, geminin güvertesinde hep söylendiği ve zannedildiği gibi derin bir yırtık, buzdağı nedeniyle oluşmuş büyük bir hasar izine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Bu iddia, zaten dinginleşmemiş olan beyinlerde birçok soru işaretinin canlanmasına neden olmuştur. Titanic sanıldığı gibi buzdağına çarpması sonucu aldığı hasar nedeniyle batmamış olabilir miydi? Bu soru işaretlerinden üremiş bir başka batış nedeni Titanic’in yüksek ücretle sigortalanmış olması sebebiyle, sigortadan bu meblağın alınabilmesi için geminin kasıtlı ve bilinçli şekilde batırıldığı iddiası olmuştur.
Gemi enkazında yapılan incelemelerde montaj için kullanılan çelik vidaların kalitesiz maddelerden yapıldığı ve montajlarının elle, özensiz şekilde gerçekleştirildiği gözlemlenmiştir. Bu durum da geminin batışında ihmalin ve kalite eksikliğinin çok önemli bir neden olduğu savını gündeme getirmiştir.
Titanic, ilk seferine çıkarken “Tanrının bile bu gemiyi batırmaya gücünün yetmeyeceği” şeklindeki ileri söylemler muhafazakar çevrelerce yadırganmış olup, bu tarz çevreler tarafından geminin batışının bu çirkin söylem nedeni ile oluştuğu da bir başka tez olarak gündeme getirilmiştir.