Tomografi kansere neden olabilir mi?

Tomografi tıp alanında hastalıklara tanı koymak için çok faydalı bir radyolojik inceleme olsa da, gereksiz yere çekildiği zaman zararlı bir uygulama haline gelebilir. Vücuda radyasyon veren bu tetkik mutlaka gerekli olduğu zaman yapılmalıdır. Bazı uzmanlar sağlıklı olan kişilerin bile beş yılda bir tomografi çektirmesini tavsiye etmiş olmasına rağmen, uzmanların hepsi bu konuda aynı fikirde değiller. Tüm vücudu taramaya yarayan tomografi çekilirken, röntgenden alınan radyasyonun 400 katı kadar fazla radyasyon alınır. Sık olarak tomografi çektiren kişilerin vücutlarında çok fazla oranda radyasyon birikimi olur. Tetkik yapmak için çektirilen bu görüntüleme yönteminin, gereksiz yere uygulanmasıyla insanlara zararlı olabilecek etkileri olabiliyor.

Gereksiz yere çekilen tomografi kansere neden olabilir

Hastalar için sadece gerekli tetkiklerin yapılması ve hastalığı için gereken tedavinin uygulanması gerekir. Vücuda alınan fazla radyasyonun ileri aşamada kansere neden olma olasılığı vardır. İnsanların her baş ağrısında tomografiye girmesi, ileride kanser yüzünden başınızı ağrıtabilir. Bir tomografi taramasında 14-21 mgy – miligray radyasyon alınır. Bu alınan miktar atom bombalarının atılmasında, 2,5 km uzaklıkta olan kişilerin aldığı radyasyon dozuyla eşdeğerdir. Özellikle sağlıklı kişilerde sadece check up yapmak için tomografi çektirilmesine engel olunmalıdır. Sadece gerektiği takdirde tomografi çekilmesi gerekir. Çünkü tomografi genel olarak tanı koymak için çok önemli bir tetkiktir. Beyin kanamasında ve kanser gibi çok sayıda ciddi rahatsızlıkta, acil durumlarda tomografi tetkikinden faydalanmak en doğru yaklaşımdır. Doktorunuz tarafından sizlere önerilen tedavileri bile kendiniz sorgulayın.

Yeni geliştirilmiş olan tomografi cihazlarında bulunan radyasyon oranı iyice azalmış olsa da, yaşamdaki en küçük bir şeyin bile yan etkisinin bulunabileceği mutlaka dikkate alınmalıdır. Kullanılan her ilacın, her tıbbi uygulamanın bir yan etkisi bulunmaktadır. Erken tanı koymak için çok önemli bir tetkik olarak kabul edilse de, tomografinin neden olacağı zararlar önemsenmeli ve gerekmediği takdirde çekilmemelidir. Tomografi aynı zamanda fazla radyasyon almanıza sebep olacağından, sadece ihtiyaç olduğunda çekilmelidir. Bu tetkikin yerine radyasyon içermeyen MR ve ultrason gibi tetkiklerin yapılması daha doğru olur. Radyasyonun olumsuz etkileri insan vücudunda yirmi yıl gibi uzun sürede ortaya çıkar. Kişinin sigara kullanma alışkanlığı, olumsuz çevresel etkenler gibi risk faktörleri bulunuyorsa, bundan etkilenmemek oldukça zor olur. Bu yüzünden gereksiz yere vücuda radyasyon almamak daha doğru olur.

İlaçlı tomografi zararları nelerdir?

Vücuda enjekte edilen kontrast bir maddeyle bedenin içinin görüntülenmesi, bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Bu kontrast maddenin damardan alınmasından sonra, kollara doğru yayılan sıcaklıkla beraber ağızda metalik bir tat meydana gelebilir. Kısa sürede etkisi geçen bu durumdan sonra, maddenin içindeki iyoda bir tepki olarak vücutta kaşıntı ve döküntüler oluşabilir. Bunlar daha sonra kendiliğinden düzelen alerjik tepkimelerdir. Bunların şiddetli olması halinde, mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Hastanın alerjik yapısı varsa, bu durum için öncesinde önlem alınabilir. Risk altında olan kişilerde damar yolunun tomografi yapılmasından sonra yirmi dakika kadar açık kalması gerekmektedir. Bu kontrast madde daha sonra vücutta parçalanır ve böbreklerle dışarıya atılır. Böbreklerin bu işlevi yerine getirmesine engel olan rahatsızlıklar olursa, kontrast madde kullanılması böbrekler için olumsuz etkilere sebep olabilir. Hastada serum kreatin değerleri normal olursa, kontrast madde kullanılabilir. Bu değer yüksek olursa, kontrast madde verilmeden evvel bazı incelemeler yapılır.

Bir Cevap Yazın