Topa nasıl falso verilir?
Falso kelimesinin birçok anlamı vardır. En çok bilinen anlamlarından biri “yanlış hareket” şeklindedir. Bir kişi için “falsosunu görmedik” gibi bir ifadeyi sıklıkla kullanırız. Bir başka en çok bilinen anlamı ise spordadır. Falso, top atışına dayalı spor dallarının hepsi için geçerli olmak üzere,” topun beklenen yönün dışında, bir kavis çizerek, eğimli bir yön ile gitmesi” gibi bir anlam içerir. En çok futbolda duymuş olmakla birlikte, bowlingte, teniste, masa tenisinde, bilardoda da topa falso vermek önemli bir vuruş şeklidir.
Futbolda falsolu vuruşlar ile atılan muhteşem gollere birçok kez şahit olduk. Başarılı falsolu vuruşlar hem rakip fubolcuyu, hem de rakip kaleciyi yanıltan atışlar oldukları için müdahale edilebilmeleri zor olmakta, sonuç da genelde gol olmaktadır. Peki atışın falsolu vuruş olması neye bağlıdır? Topun falsolu şekilde gidebilmesi için önemli olan detaylar topa vurulan nokta ve ayağın kullanıldığı kısımdır. Topa falso vermek amacı ile vururken, ayağın uç kısmının iç tarafı ile birlikte oluşturduğu kavis ile vuruş yapmak gerekir. “Ayağın iç kısmı ile vurulur” dense de tamamen iç kısım değil; uç bölgeye yakın olan iç kısım anlaşılmalıdır. Topun temas ettiğimiz bölgesi ise tam dibi olmamak kaydı ile ön yüzün hafif alta doğru kısmı olmalıdır. Bu şekilde vurulduğunda top kavis çizerek, yani falsolu şekilde, ileriye gidecektir.
Masa tenisinde de falsolu atışlar önemli ayrıcalıklar olarak sayı getirmektedir. Raketin forehand ile alt kısmına yakın bölge kullanılarak, “kesme” tabir edilen atış ile topa falso verilebilmektedir.
Bilardo da falso çok şık ve etkili atışların hazırlayıcısı olmaktadır. Düz ya da ters falso şeklinde vuruş açılarına göre farklılaşan falso; topun merkezinin dışındaki bir noktaya ıstaka ile temas edilmesi ile gerçekleşir. Bazen vuruşta falso olmadığı halde banda çarptıktan sonra falso kazanan toplar da olabilmektedir.