Toplumda Aile Yapısı Nasıl Sağlam Olur?
Aile toplumun en temel yapı taşlarından biridir. Ailelerde sorun olduğunda bu sorun büyür ve toplumsal bir problem halini alır. Günümüzde boşanma oranları artmıştır. Evliliklerin sağlam temele oturtulmaması toplum ve aile yapısını çökerten boşanma hadiselerine sebep oluyor. Bir insanın sevdikleriyle ve çevresindeki insanlarla yaşadığı problemler onu her zaman mutsuz eder. İnsan hayat mücadelesini verirken amacı mutlu bir yuva kurmak ve rahat etmektir. İnsanın sevdiklerinin yanında olmaması, ailenin parçalanması, çocukların ortada kalması, iyi bir evlat yetiştirememe hem ailenin mutsuzluğuna hem de toplumun temel yapı taşlarının bozulmasına neden olur. Bu gün Amerika gibi bazı gelişmiş ülkelerde toplumsal problemlerin artması ülkede problem oluşturuyor. Evlilik ciddi bir mevzudur ve bazen gençler kısa süreli yaşadığı aşkla evlenmeye kalkıyorlar. Daha sonra evlilikte canım cicim ayları diye tabir edilen vakit geçince farklılıklar ortaya çıkıyor fertler birbirlerine tahammül etmiyor ve bazı problemler ortaya çıkıyor. İşte bunlar evliliklerin yıkılmasına sebep oluyor.
Daha çok Avrupa da görülen boşanma oranlarındaki artış ülkemizde de son yıllarda artmıştır. Peki nasıl bu sorunu aşabiliriz. Bu konu hakkında biraz bilgi verelim. Avrupa yi tarzı ailelerde evlilikler genelde uzun süreli olmuyor. Bunun en büyük sebebi ahlaksal problemlerdir. Kişiler arasında iletişim fazla olduğu için birbirleriyle seviyesiz ilişkilerin olmasına neden oluyor. Özellikle kız ve erkeklerin arasındaki seviyesiz ilişkilerin ileride ne gibi problemlere ve mutsuzluklara yol açabileceğinin farkında değiller. Gençler geçici zevklerin peşinde koşarken sınırları aşarak yanlış davranışlar gösteriyor. En mahrem durumlarını karşı cinsle paylaşıyorlar. Bu da sağlam bir aile yapısının oluşmasını engelliyor. Özelikle bayanların ilişkilerde yaptığı hatalar kendilerine istemediği evlilikleri yaptırıyor. Böylece sevginin olmadığı bir ailede yetişen çocuklarda işe yaramaz, faydasız, problemli bireyler olarak yetişiyor.
Teknoloji ile insanlar birbirine çok daha rahat ulaşabiliyor. Bu aslında güzel bir özellik, ancak gençlerin hayatında sıkıntıya yol açabiliyor. Herkes ile rahat arkadaşlık kurulması insanların birbirlerine karşı sayı ve sevgi bağlarında zayıflamaya yol açıyor. Kişilerin birbirleriyle yaşadığı ilişkilerde beklediğini bulamaması ya da istediğini elde edememesi gibi sorunlar psikolojik olarak insanı baskı altına alıyor ve kafasını meşgul ediyor. Gençler yıllarca yaşadığı bir ilişki yüzünden mutsuz olabiliyor ve sorumluluklarını eskisi gibi yerine getiremeyebiliyor. Aile problemlerini çözmek istiyorsak aile kurulmadan öncesine bakarak başlamalıyız. Bu süreç mutlu bir aile kurmanın en önemli noktasıdır. Eşler birbirini iyi tanımalı mantıksal ve duygusal olarak birbirlerini tamamlamalıdır. Nasip kısmet meselesi dediğimiz evlilik sürecinde anne ve babalara büyük roller düşüyor. Çocuklarının hayatında her zaman yer alması gerektiğini bilmeli ve sevgisini daima göstermelidir. Sevgiye muhtaç olan gençler çevresinde kendisiyle uyumlu olmayan biriyle ilişki yaşayabiliyor. Tabi ki söylediklerimiz hep ihtimal dahilindedir. Çocukların mutlu bir yuva kurmasında aile en büyük etkendir.