Topuk çatlakları nasıl tedavi edilir?

Ayaklardaki en büyük sorunlardan biri topuklarda meydana gelen çatlaklardır. Bu çatlakların bir çok nedeni bulunmaktadır. Giyilen ayakkabıdan, uzun süre ayakta kalmaya kadar çeşitli nedenler çatlakların oluşmasına yol açmaktadır.
tt
Topuklarda oluşan çatlaklar gerek sağlık açısından ve gerekse estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olmaktadır. Bazen çok kuru ve ağrılı olabilen topuk çatlaması genel olarak daha ileri yaşlardaki kişiler ve işleri gereği sürekli olarak ayakta durması gereken kişilerde görülmektedir. Ancak yaş ve iş faktörlerinin yanı sıra soğuk havalar ya da bazı rahatsızlıklar da topuklarda çatlaklar meydana gelmesine nende olmaktadırlar. Bu tip sorunlarda kişiler çoğu zaman ev yapımı kremler ile çözüm aramaktadırlar.

Düzenli olarak bakımı yapılmamış olan ayaklarda kuruluk sorunu, topuk çatlakları ve nasır görülebilmektedir. Çatlaklar ayaklardaki aşırı kuruluğun ulaşabileceği en son noktadır. Kuruyan cilt esnekliğini kaybetmektedir. Ciltte öncelikle hafif çatlaklar görülmeye başlar ve daha sonra bu hafif çatlaklar ağrı yapan çatlaklara dönüşerek önlem alınmadığı durumlarda enfeksiyona neden olabilir. Nasır ise, cildin sürtünme ya da baskı sebebi ile belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman, kalınlaşarak o bölgeyi korumaya alması nedeni ile meydana gelmektedir. Sürtünme ve baskı sürerse, nasırın altında bulunan deri hücreleri iltihaplanıp ağrı ve rahatsızlık verebilir. Yüz ve el bakımına ne kadar önem veriliyorsa, aynı şekilde ayak bakımına da o derece önem verilmelidir. Aslında bu, düşünüldüğü kadar çok da zor da değildir. Doğru bakım ürünleri ile düzenli uygulamalarla pürüzsüz ayak ve topuklara sahip olmak son derece kolaydır.

Çatlak tedavisi yapılırken ilk aşama, ağrıyı azaltmaktır. Bunun için ilk olarak ayak derisinin ılık suda yumuşatılmasının ardından çatlak çevresindeki kalınlaşmış keratin tabakanın temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından üre içeren merhemler sürülür ve iyileşene kadar topuk derisinin olabildiği kadar basınç altında kalmaması amacı ile önlem alınır. Yara haline gelmiş olan derin çatlaklarda akşamları yara üstüne üreli-antibiyotikli bir merhem sürdükten sonra hava almayacak biçimde bandajlanması yaranın iyileşmesini hızlandırır.. Ayaklara uygun sağlıklı ayakkabı kullanmak, eğer şekil bozukluğu varsa basıncı azaltacak silikon tabanlıklardan destek almak çatlak oluşunu engeller.

Ev yapımı çatlak topuk tedavisi için gerekli olan malzemeler; ılık su, leğen, vazelin, sünger taşı, shea yağı, zeytinyağı ya da yoğun nemlendirici krem, banyo tuzları veya yumuşak ayak temizleyici, pamuklu çorap, ayak törpüsü, havlu ve limon suyu, olgunlaşmış muz ve ezilmiş ananastır. Bu malzemeler ile yalnız topuk çatlakları için değil diğer ayak sorunlarınız içinde kremler hazırlayabilirsiniz.

İlk olarak leğeni ılık su ve sabun ile doldurmak gerekir. Ayaklar sabunlu karışıma sokulmalı ve bu ıslatma işlemi minimum 20 dakika yapılmalıdır. Bu sırada ayaklar sünger taşı ile ovalanmamalıdır. Topuklardaki çatlaklar yumuşadığı zaman ayaklar sudan çıkarılmalıdır.

Nazik bir şekilde ayaklar ayak törpüsü ya da sünger taşı ile ovalanmalıdır. Ölü deri yok edilene kadar topuklar ovalanmaya devam edilmelidir. Bu işlemi yaparken derinin zedelememesine özen gösterilmelidir. İşlem bittikten sonra bir havlu ile ayaklar iyice kurulanmalıdır. Ancak şeker hastası iseniz ya da ayaklarınızda mantar varsa bir ayak ve topuk bakımı yapmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Kullanılan ayak törpüsü iyice dezenfekte edilmelidir. Ayak törpüsünü bir kişisel eşya olarak görmek gerekir. Farkında olunmayan bulaşıcı hastalıklara sebep olunabilir.

Bütün bu işlemlerden sonra nemlendirme işlemine başlanılmalıdır. Shea yağını, vazelini ya da zeytinyağını direkt olarak topuklara sürülmelidir. Yatağa gitmeden her gece değişik bir nemlendirici kullanarak topuklar nemlendirebilir. Nemlendirmeden sonra ince bir pamuk çorap giymek gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın