Tüketim kültürü nedir?
Küreselleşmeyle beraber teknolojik imkanlar ülkeler arasında daha hızlı yayılmaya başladı. Özellikle internet teknolojisinin gelişmesiyle beraber, iletişim diğer ülkelerle daha kolay bir hal aldı. Bu da dünya üzerinde baskın olan kültürlerin diğer alt kültürleri ezmesine olanak sağladı. Bugün ABD kültürü, diğer kültürleri etkileyerek diğerleri üzerinde çok büyük etki yaratmakta. Özellikle kültür bunalımı yaşayan bizim gibi ülkelerde bunu daha iyi hissedebilirsiniz. Çünkü ülkemiz batıya adapte edilen bir kültür normları deryasına bırakıldı. Bu da kimliksiz olmamamıza veya kimliklerin karışmasına sebep oldu.
Bugün gelişen teknoloji sayesinde, batı kültürüne adapte olmak isteyenler, daha fazla bir batılı durumuna geldi. Tüketim kültürünün pompalanmaya başlandığı batı dünyasına, Türkiye’de nasibini alarak girdi. Peki tam anlamıyla tüketim kültürü ne demek? Kısacası insanların düşünmeden harcamasını sağlayan, cebindeki paraları zevke ve eğlenceye harcayarak, tüketim kültürüne alet olmalarını sağlayan bir düzen.
Dikkat ederseniz markacılık bunun en büyük nimetlerinden birisi. Akıllı telefonlar piyasaya çıktıkları zaman herkesin bunlardan edinme yarışı tüketim kültürünün bir gereği oldu. İnsanlar sadece almak istiyorlar ama nedenlerini bilmiyorlar. Bir sene içerisinde çıkan bir telefon, diğer sene eskiyor. Bu da bir düşük modeli kullananlarda rahatsızlık yaratıyor. Bunların hepsi tüketim kültürünün insanda yaratmış olduğu etkiler.
Özellikle en büyük insanlığa olan zararı, şiddeti ve cinselliği pohpohlaması. Çocuklarda bu çok etkili bir şey. Baktığınız zaman en çok kullanılan Facebook oyunlarında veya en çok satan oyunlar listesinde, cinselliği ve şiddeti teşvik eden bir takım oyunlar var. Bunların satın alınması ve tüketilmesi, nesillerin hayatlarında düşünmeden yaşamalarına sebep oluyor. Sadece harcayın ve yarını düşünmeyin mantığına dayalı tüketim kültürü, başkalarını dert etmemeyi de öğretiyor. Sadece eğlen, ye, iç, yat, gez ve tozdan ibaret bir hayatın ürünü.