Tüp bebek başarısızlıklarında neler yapılabilir?
Çiftlere uygulanmış olan tüp bebek tedavisinin 3 defadan fazla başarısızlıkla sonuçlanması halinde, bu durum tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmakta ve bunun nedeni tam olarak çözülememektedir. Ancak bu durumun oluşmasında, bazı faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Uygulanan tüp bebek tedavisinde rahimden dolayı kaynaklanan nedenler, kadının verdiği anormal immünolojik yanıt, kanda pıhtılaşma bozukluğu gibi kadına ait rahatsızlıklar, kadın ya da erkekten kaynaklanan genetik bozukluklar, tüplerde sıvı birikimi ve endometriyozis gibi faktörler, tüp bebek başarısını engelleyen unsurlar arasındadır. Tüp bebek çalışmalarında, bunca tıbbi gelişmeye rağmen başarısızlığa sebep olan pek çok faktör bulunur. Uygulanan tüp bebek tedavisinin sonrasında çocuk sahibi olamayan çiftlere, yeniden tüp bebek uygulaması yapılabilir. Bunun yanı sıra farklı tedaviler uygulanarak, başarısızlıklar engellenmeye çalışılır.
Tüp bebek tedavisindeki başarısızlıkları önlemek için yapılacaklar nedir?
- Paternal lenfosit aşısı: Tüp bebek başarısızlıkları yaşandığında, son yıllardaki yeni çalışmalarla bunun bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklardan dolayı olduğu saptanmıştır. Bağışıklık sorunu başarısızlığın etkeni olabileceği sonucuna varılmıştır. Erkekten alınan kan örneğinde bulunan lenfosit hücreleri ayrıştırılarak, kadının koluna dört farklı bölgeden enjekte edilerek uygulanan Paternal lenfosit aşısı son derece başarılı bir uygulamadır. Yapılacak olan uygulama tüp bebek tedavisinin yapılmasından önce 3 kez, tedavinin yapılmasından sonra ise 2 kez olarak toplamda beş kere uygulanır. Tedavideki amaç kadının rahminde gelişmekte olan bebeğe zarar verebilecek olan bağışıklık hücrelerinin oluşumunu önlemektir. Günümüzde tüp bebek başarısızlıklarında uygulanan bu yöntemin, bebeğe ve anneye herhangi bir zararı yoktur.
- Yardımcı tomurcuklanma laserle: Tüp bebek tedavisinin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biri döllenmiş olan yumurtanın rahim içinde tutunmasıdır. Bunu sağlamak için embriyoyu çevreleyen en dış tabakanın yani zonanın incelerek, kendiliğinden kaybolması gerekir. Bu aşamada laboratuvar koşullarında zona tabakasına bir pencere açılıp, zonanın yok olması kolaylaştırılmaktadır.
- Yapay rahim içi uygulaması: Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, kadından biyopsi ile rahim iç duvarından içerdeki endometriyel hücreler toplanır. Laboratuvar koşullarında üretilen bu hücrelerle tüp bebek tedavisinden elde edilmiş olan embriyoların gelişebilmesi için besinden zengin, doğal bir ortam oluşturulur. Bu yöntemde başarılı bir şekilde tüp bebek başarısızlığında kullanılır.
- Blastosit transferi: Embriyonun rahme tutunmadan önceki hali olan blastosit aşamasında, embriyonun rahme tutunup gebelik oluşturma potensiyeli yüksektir. Bu sebeple gelişmesi daha yüksek olan embriyoyu transfer etmek için, tüp bebek tedavisinin 5. ya da 6. günde uygulanacak bir yöntemdir.
- Akupunktur: Bu yöntemde tüp bebek tedavisinin uygulanmasında başarıyı arttırdığı düşünülmektedir. Uygulanan tedavide anne adayının bu zorlu süreçte strese karşı dayanıklılığı arttırılır.
- Reiki: Destekleyici ve doğal bir tedavi olan reiki, tedavi uygulanan çiftlerin hem ruhsal hem de fiziksel iyileşmesini sağlayarak tedaviye olumlu etkiler yansıtan bir yöntemdir.
- Antioksidanlar: Hücrelerin olumsuz etkilerden korunup yaşlanmasını engelleyen antioksidanların kullanılması da tüp bebek başarısızlıklarını engelleyecek yöntemdir.