Tüp bebek sürecinde babanın rolü nedir?
Tüp bebek tedavisi sırasında anne adayının sağlıklı olması çok önemlidir. Anne adayı bu dönemde beslenmesine ve fizyolojik sağlığına dikkat etmelidir. Bu dönem bedenine giren her besine özen gösterilmeli, psikolojik olarak sağlıklı olmalıdır. Tüp bebek tedavisinde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kadına çeşitli ilaçlar verildiğinden, bir tür hormon tedavisi uygulanır. Kadında hormon artışına bağlı stres oluşmakta ve psikolojik değişimler olmaktadır. Bu yüzden tedavi sırasında baba adayının da uyması gereken bazı görevleri bulunmaktadır. Baba adayı içinde bazı tedaviler uygulansa da, genelde bütün yük anne adayının üzerindedir. Bu yüzden baba adayı eşine destek olmalı, yapacağı kaprislere, nazına katlanarak, eşinin sıkıntılarını azaltmak için çalışmalıdır.
Baba adayları tüp bebek sürecinde nasıl davranmalı?
Tüp bebek oldukça hassas bir süreci kapsar. Bu dönemde anne adayının stresli olması, üzüntülü olması gebeliğin elde edilmesini ve kendi sağlığını olumsuz etkileyebilir. Baba adayı bu süreçte sabırlı davranmalıdır. Umursamaz ve kaygısız tavırlar sergileyen baba adayları tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyecektir. Tedaviye kadar çocuk sahibi olamamış çiftlerde baba adayı daha tahammüllü olmalı ve eşine karşı daha özenli olmalıdır. Böyle davranamayacak baba adaylarının bencillik yaptığı, çocuk sahibi olmayı isteyip, tedavinin bütün yükünü eşine yükleyen birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Tüp bebek tedavisi başlamadan önce, baba adayları nasıl bir hazırlıktan geçer?
Bu tedaviye başlamadan önce anne adayı ve baba adayı detaylı bir muayeneden geçirilir. Tedavinin en fazla yükü anne adayının üstünde olmasına rağmen, baba adayları da bazı hazırlıklar yaparlar.
Baba adaylarının yapması gerekenler: Baba adayı tüp bebek tedavisinden önce iki aylık sürede ateşli bir hastalık geçirdiyse, bunu doktorla paylaşmalıdır. Bunun sebebi ateşli hastalıkların erkeklerdeki sperm kalitesini düşürmesi ve tedaviyi olumsuz etkilemesindendir. Baba adayının cinsel organında iltihap ve enfeksiyon gibi hastalıklar da doktorla paylaşılmalıdır. Cinsel organda bulunan özellikle uçuk gibi hastalıklar nedeniyle enfeksiyon varsa, bunun doktora söylenmesi gerekir.
Baba adayları tedaviden önce ağır egzersizlerden ve ağır sporlardan kaçınmalıdır. Bu ağır aktivitelerin en az üç ay önceden kesilmesi gerekir. Ayrıca giyimlerine de dikkat etmeleri gerekir. Alkol ve sigara kullanma alışkanlıkları varsa, tedaviden üç ay önce bu alışkanlıkları bırakmalıdırlar. Düzenli olarak kullandıkları ilaçları doktora söylemeleri gerekir. Tüp bebek tedavisi başlanacağı belirlendiğinde, bu süre başlamadan önce üç gün boyunca cinsel ilişkiye girmemelidirler. Baba adayları uygulamadan sonra da 10 gün cinsel ilişkiye girmemelidir. Ayrıca tedaviden önce üç ay süreyle kaplıca, hamam ve sauna gibi sıcak yerlere girmemeleri gerekir. Buraları sperm kalitesini olumsuz olarak etkiler.
Tüp bebek tedavisinde stresle baş etmekte baba adayının rolü nedir?
Bu sürede anne adayı kadar olmasa da, erkeklerde belli oranda stres yaşar. Eşler bu yüzden gerektiği takdirde bir uzmandan yardım almalı ve birbirlerine destek olmalıdır. Burada en büyük görev baba adayına düşer. Kadınlar zaten aldığı ilaçlar ve yapılan işlemlerden dolayı stresi istemeden yaşar. Anne adayına destek olabilecek, öncelikli kişi baba adayıdır. Embriyo transferinden sonra gebeliğin oluştuğunu belirlemek için 12 gün kadar beklenir. Bu dönemde anne adayının rahat ettirilmesi, psikolojik açıdan huzurlu olması için baba adaylarına daha fazla iş düşer. Çünkü bu davranışlar tüp bebek başarısını etkiler. Anne adayının stresinin azaltılması için;
- Stresin azaltılmasında çiftler birbirine anlayışlı olmalı ve alacakları kararlarda uyumlu olmalıdır.
- Anne adaylarını rahatlatacak yoga ve meditasyon çalışmaları yapılmalıdır.
- Stresi atmak için gerekiyorsa, çiftler bir psikologdan destek almalıdır.
- Anne adayı bekleme sürecinde huzurlu olmalı, sakin bir dönem geçirmelidir. Özellikle kafeinli içeceklerden uzak durulmalı ve hafif egzersizler yapılmalıdır. Bunun için kendisine baba adayından daha yakın olan biri olmadığından, erkeğin eşine gerekli olan desteği esirgememesi gerekir.
- Gerekirse baba adayı ve kadın akupunktur yöntemine başvurmalı ve stresi yenmek için destek almalıdır.
Tüp bebek tedavisinde erkeğin rolü nedir?
- Tüp bebek tedavisinde eşlerin birbirine verdiği, özellikle erkeğin eşine vereceği destek tedaviye olumlu olarak etki yapıyorsa, baba adayının eşine destek vermemesi de olumsuz etki edecektir.
- Tüp bebek tedavisi sırasında yaşanan sıkıntının çoğunu anne adayı çeker. Baba adayı kadının yükünü azaltmayı hedeflemelidir.
- Bebek sahibi olamayan çiftlerde sorunun hangi eşten olması tüp bebekte önemli değildir. Her koşulda müdahale anne adayına yapılır. Bu nedenle baba adayının hassas olması ve eşine en azından manevi destek vermelidir.
- Bu tedavide her aşamada baba adayına düşen görev eşine gereken ilgiyi göstermek, sevgiyle yaklaşmak ve bunun sonucunu almak için sabırla beklemektir.