Tüp bebek tedavisinden önce nelere dikkat edilmelidir?
Günümüzde doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek yöntemine bakış açısı ve ilgisi her geçen gün artış göstermektedir. Bu alandaki gelişmelerin sürekli artması, tüp bebek yöntemlerinin sürekli gelişmesi, bu tedaviyle bebek sahibi olmak isteyen kişilerin daha çok bilinçlenmesi gibi faktörler, çiftlerin tüp bebek tedavisinden önce araştırma yapmalarına sebep olur. Çiftler hangi sorunlarda hangi yöntemlerin kullanıldığını, başarılı olan tüp bebek merkezlerinin özelliğini, kendilerinin yapması gerekli olan uygulamaları özel olarak araştırma yolunu tercih etmektedir. Bu tüp bebek tedavisinin başarısını direkt olarak etkilemektedir.
Tüp bebek merkezi nasıl seçilmelidir?
Tüp bebek merkezini seçmek için çiftlerin özenli davranması, tedavinin başarılı olmasını direkt olarak etkiler. Anne adayı tüp bebek tedavisinin yapılacağı merkeze güven duyduğunda, uzun ve zorlu süreçte yaşanacak streste azalma meydana gelecektir. Yapılan araştırmalarda tüp bebek merkezinin size vermeyi tercih ettiği bilgiler dışında, sizlerin de aklına takılan tüm soruları sormanız gerekir. Sizlere tüp bebek merkezinde verilen bilgiler hep başarılarla alakalıdır. Fakat tüp bebek tedavisinin sonundaki başarı oranı % 100 değildir. Bu nedenle tüp bebek merkezi başarıda bu oranı yakalayamaz. Tedavide tercih edeceğiniz merkezde görev yapan ekibin ve doktorun hastalara yaklaşımı çok önemlidir. Hastaların tedaviden önce tüm araştırmaları yapılmalı ve tedavinin bundan sonra başlatılması gerekir. Sizlerin bu kadar hassas yaklaştığınız bir konuyla ilgili, onlarda aynı hassaslığı göstermelidir.
Anne olmayı ertelememek
Tüp bebek tedavisinde başarının en önemli etkeni kadının yaşıyla ilgilidir. Kadınlar 35 yaştan önce, gebe kalma konusunda ailesinden bir risk taşıyorsa ve çok istemelerine rağmen gebe kalamıyorsa, zaman kaybetmeden bir doktora gitmelidirler. Çünkü 35 yaşla birlikte kadındaki risk faktörleri artış gösterir. Bu yaştan itibaren sağlık sorunları nedeniyle olan hastalıklar, yumurta kalitesindeki düşme, yumurta sayısında azalma, yumurta sayısına etki eden ameliyatlar gibi çok sayıda olumsuz faktör anne olmaya engel olabilir. 35 yaşını geçmiş kadınlar gebe kalmayı istemeleri halinde, 6 ayda bir defa doktor kontrolünden geçmelidir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin her ikisi için kısırlık araştırmaları yapılmalıdır. Araştırmalar aynı anda yapılmalı. Kadının tüplerinde açıklık belirlenmeli, rahim incelenmesi için HSG röntgen filmi çekilmesi gerekir.
Tüp bebek tedavisinde önce histeroskopi yapılması
Bu uygulama kadınların rahim içi incelemesi açısından oldukça faydalı bir tanı yöntemidir. Bu aynı zamanda endometrium kalınlığını ve yüzeyini açıklayan bilgiler de verir. Bu tanı yöntemine alternatif olarak, HSG ve üç boyutlu ultrasonografide yardımcı olabilir. Fakat tanı için histeroskopi diğer yöntemlere göre daha üstündür. Tüp bebek tedavisinden önce kadınlar bu tetkiki yaptırmalıdır. Histeroskopi yöntemiyle, tedavi sırasında tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları açısından daha faydalı sonuçlar alınır. Rahim içi boşluğu ve patolojileri tüp bebek tedavisi yapılan çiftlerde başarıyı olumsuz şekilde etkiler. Rahim içindeki anomaliler histeroskopik olarak ameliyat edildiğinde, kadında doğurganlık özelliğini arttırabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinden önceki sorunlarda histeroskopi kullanılması, tedavide başarıya katkı yapacaktır.
Sigara ve alkol kullanımından uzak kalınmalıdır
Tüp bebek tedavisi çiftler açısından hem masraflı, hem de zorlu bir süreç olduğu için, bunun sonunda başarılı bir sonucun alınması ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için, tedaviden önce çiftlerin sigarayı ve alkolü mutlaka bırakması ve bu koşullar sağlandıktan sonra tüp bebek tedavisine başlanması gerekir. Tüp bebek tedavisinde gebelik elde etmek için kadın hastaya destekleyici ilaçlar ve vitaminlerin kullanılması gerekir. Bunun için kullanılan vitaminlerin tüp bebek tedavisinde olan başarıya etkisi hala kesinlik kazanmasa da, sigara içmek tedavi sürecini olumsuz şekilde etkilemektedir. Uzmanlar bu konuda hem fikir olmuşlardır. Tüp bebek tedavisine başlamak isteyen çiftlerin her ikisi de sigara içmekten uzak kalmalıdır. Bu kadınlarda yumurta kalitesini ve rahim içini etkiler, erkeklerde sperm kalitesini olumsuz şekilde etkiler. Sigara kullanan çiftlere yapılan tüp bebek tedavisinin sonucunda başarı oranı daha düşük olmakta ve bu araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu olumsuz risk pasif içici olan kişiler içinde aynı etkiyi gösterir. Bu nedenle çiftler her zaman sigaranın olumsuz etkilerinden korunup, tüp bebek tedavisine girişmelidir. Arzu ettikleri bebeğe sahip olabilmek için, bu konuda her türlü fedakârlığı göstermeli ve sigara, alkol gibi uygun olmayan alışkanlıklardan en az 3 ay önceden vazgeçmelidir. Tedavide tüm koşullar uygun hale getirilirse, başarı oranı yüksek bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.