Tüp bebek uygulaması nedir?
Bir yıldan uzun süre birlikte oldukları halde hamilelik elde edilmezse, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde problem olduğu kabul edilir. Çiftlere yapılan tetkikler sonucu neden bulunamazsa uygulanacak olan tedavi tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi ülkemizde yaygın olarak yapılmaktadır. Profesyonel bir ekip ile uygulanan tüp bebek uygulamaları bu konuda uzman doktorlar ve tüp bebek merkezlerinde yapılmalıdır.
Öncelikle eşlerin taramaları yapılır. Kan tahlilleri ve ultrason görüntülemeleri ile bebek sahibi olamamanın nedenleri araştırılır. Erkekte sperm sayısı azlığı veya hiç olmaması, yumurtalıklarda problemler, yumurta üretememek, polikistik over rahatsızlığı, kanser ve benzeri hastalıklar geçirmek, şeker hastalığı bebek sahibi olamama nedenlerinden bazılarıdır. Alt yapısında olan bu rahatsızlıklardan her hangi birine denk gelinirse, tedavi ona göre şekillenmektedir. Tüp bebek uygulaması, kadının ilk adet döneminden hemen sonra başlamaktadır. Yumurtaları uyarıcı iğneler ve ilaçlar bu dönemde kullanılmaya başlanır. Böylelikle yaklaşık iki hafta sürecinde yumurta gelişimi yapılır. Eğer erkekte hiç sperm yoksa veya azsa yumurtalık dokusundan sperm üretilmesi için tetkikler başlar. Yumurtaların gelişimi ultrason ile düzenli olarak kontrol edilir. Çok sayıda ve sağlıklı yumurta üretimi başlar. Hekimin yeterli bulduğu noktada ilaçlar bırakılır ve yumurtaları çatlatıcı iğne kadına vurulur. Bu iğne vurulduktan 24 saat içinde yumurtalar artık toplanmalıdır. Bir ameliyathane ortamında yumurtalar hafif bir narkoz altında aspire edilir yani toplanır. Bu işlem yapılırken, eşten sperm alınır ve laboratuar ortamında yumurtlara ile spermler birleştirilir. Yaklaşık 2-3 gün içinde döllenen yumurtlar gene ameliyathane ortamında bir katater yardımı ile rahim duvarına bırakılır. Yaklaşık bir saat dinlendirilen anne adayı evine yollanır. On gün kadar sonra kanda hamilelik testi yapılarak, uygulamanın başarılı olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Ülkemizde 35 yaşından gün almamış ve çocuğu olmayan bayanlara tüp bebek uygulamasını devlet karşılamaktadır. Tüp bebek uygulamalarında evli olmak şartı vardır. Cinsiyet seçimi, taşıyıcı annelik, sperm bağışı yasaktır. Eski dönemlerde döllenen tüm yumurtalar rahim içine yerleştirilirken, bu gün buna da sınırlamalar gelmiştir. Çoğu tüp bebek merkezi bu nedenle, diğer yumurtaları dondurmaktadır.