Tüp bebek ve aşılama tedavisindeki farklar nelerdir?
Çiftler doğal yollarla gebeliği elde edememeleri halinde, çeşitli yardımcı üreme yöntemlerine başvurarak arzu ettikleri bebeğe kavuşmayı ister. Bunu doğru ve bilinçli olarak yapabilmeleri için önce kısırlık hakkında uzman bir doktora gitmeleri tavsiye edilir. Böylece kendileri için en uygun yöntem belirlenebilir. Toplumdaki yaygın inanışa göre tüp bebek tedavisiyle herkes gebe kalma şansını elde edebilir. Fakat bu tedavi sırasında bile bazı koşullar bulunmalıdır. Bu muayene sonucunda ve yapılan tetkiklerin ardından çiftler için bebek sahibi olabilecekleri maliyeti daha az olan yöntemler belirlenebilir. Bu sayede uzun ve zahmetli olan tüp bebek tedavisi yapılmayabilir. Çiftler tüp bebek tedavisinden önce aşılama yöntemi gibi diğer tedavilerle gebelik elde edebilir.
Tüp bebek tedavisi ve aşılama yöntemi
Tüp bebek tedavisinde erkek ve kadının üreme hücreleri vücut dışında laboratuvar koşullarında döllendirilir. Tüp bebek doğal yöntemlerle gebe kalamayan kadınlara uygulanır. Bu tedavi daha önceden cerrahi işlemlerle ya da enfeksiyon yüzünden tüplerinde kalıcı hasarlar oluşmuş kadınlara uygulansa da, sonradan kısırlığa neden olan sebeplerin tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Nedeni açıklanamayan kısırlıkta, erkeğe bağlı kısırlık endometriozis sorunlarında çiftlerin bebek sahibi olmaları tüp bebek tedavisiyle başarılı bir şekilde sonuçlanır. Ayrıca mikroenjeksiyon yöntemiyle sperm sayısı az, hatta hiç spermi bulunmayan erkeklerin tedavisinde de başarı sağlanır.
Aşılama yönteminde ise, uzun zamandır gebe kalmaya çalışan, ancak bunu başaramayan kadınlara tedavi uygulanır. Bunun uygulanması için erkekte sperm olması, kadında ise yumurta hücresi bulunmalıdır. Bu yöntemde sperm hücresi kadının vajinasına ya da rahminin içine bırakılır. Bu yöntemin uygulanmasıyla gebelik elde edemeyen çiftlerde % 20 oranında gebelikler elde edilmiştir. Aşılama yöntemi daha kolay bir uygulama olarak kabul edilse de, çiftler daha önceden doğal gebelik yollarını uygulamalıdır. Bu yollarla gebelik elde edilemezse, aşılama yöntemi uygulanabilir. Kadınlara yapılan uygulamada ağrı duyulmadan işlem tamamlanır. Bu yöntem çiftlerde gebelik elde edemezse, bu durumda tüp bebek tedavisine geçilir.
Tüp bebek ve aşılama arasındaki farklar nedir?
Aşılama yöntemi ile tüp bebek tedavisi yardımcı üreme yöntemleri arasında olsa da, uygulamalar arasında farlılıklar bulunur. Aşılama tedavisin kolay ve ağrısız olmasına rağmen, tüp bebek tedavisi oldukça meşakkatli ve zorlu bir uygulamadır. Tüp bebekte kadınlara yumurta toplama aşamasında anestezi verilir. Bu uygulanmadığında, oldukça ağrılı bir süreç olur. Aşılama tedavisi ise, hazırlıkların ardından birkaç dakikada tamamlanır. Tüp bebek yöntemi ise, daha uzun bir süreci kapsar. Aşılama tedavisinden sonra kadın yarım saat kadar dinlenmesi yeterlidir. Tüp bebek tedavisinde ise, en az iki haftalık bir bekleme süreci geçer. Aşılama tedavisi yapılarak çiftlerde gebelik elde edilemediğinde, en az 3 ay kadar dinlenmeden sonra, tüp bebek tedavisini yapma olasılığı vardır. Tüp bebek tedavisi yapılarak bebek sahibi olacağı tespit edilen çiftlerin tedavisinde başarısızlık elde edilse bile, tekrar tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisi yardımcı üreme yöntemlerinin içinde gebelik elde edilmesindeki en son aşamadır. Bu yöntemler arasındaki farklardan biride, maliyetlerinden kaynaklanır. Aşılama tedavisinin daha uygun maliyetlerle yapılmasına rağmen, tüp bebek tedavisi daha pahalı bir tedavidir.
Aşılama yöntemi hangi şartlarda yapılır?
Bu yöntem kullanılarak gebelik oluşturulması için, erkekte sperm olması, kadında ise yumurta üretimi olmalıdır. Bunların eksik olması halinde, önce bu sorunun giderilmesi ve daha sonra aşılama tedavisine başlanması gerekecektir. Tedaviden önce çiftlere gerekli tetkiklerin yapılmaması durumunda, tedavi başarısızlıkla sonuçlandığında çiftler bundan olumsuz şekilde etkilenebilir. Bu yüzden tedaviden önce eşlerin bu konuda bilgilendirilmesi ve mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır. Bu tedavide başarı oranını yükseltecektir.