Türk kahvesi zararlı mıdır?
“Türk kahvesi”, keyifli sohbetlerin, kısa molaların, 40 yıllık hatırların olmazsa olmazı, yaşantımızın en keyifli içeceklerinden biridir. Türk kahvesine “hayır” diyebilmek pek mümkün olmasa da, kafalarda hep bir soru işareti vardır, “acaba Türk kahvesi zararlı mıdır?” şeklinde.
Türk kahvesinin yararlı mı zararlı mı olduğu hususu sanıyoruz ki oldukça tartışmalı bir konu, zira uzmanların açıklamaları sürekli birbiri ile çelişmektedir. Bir gün “Türk kahvesi kalbi yoruyor” diye haberlerle endişelenirken, bir başka gün “Türk kahvesi aklandı, tüketilmesinde bir sakınca yoktur.” haberi ile tekrar yüzümüz gülmektedir.
Haberler net olsa bile vazgeçmek mümkün değilken, bu kadar çelişkili haberlerin olduğu ortamda Türk kahvesi keyfinden vazgeçmeyi aklından geçiren çok fazla kişi bulunmamaktadır.
“Zararlı mıdır, yararlı mıdır?” diye genel bir yargıya varmaktansa detayda tespitler yapmak tercih edilmelidir. Şöyleki her maddeye olduğu gibi kahvenin ana içeriği olan kafeine de duyarlılığı ya da alerjisi olan kişiler doğal olarak kahve tüketimlerine dikkat etmelidirler.
“Azı karar çoğu zarar” demiş atalarımız, oldukça doğru bir tüketim stratejisidir bu ve kesinlikle Türk kahvesi için de geçerlidir. Kafeinin doğal uyarıcı etkisi sebebiyle, fazla tüketim baş ağrısı, uykusuzluk, dikkati toplamada zorluk gibi istemediğimiz sonuçları doğurabilir. Burada bir başka soru gündeme gelir; “aşırı tüketim ile kastedilen nedir?”.
Bu soruya da doğal olarak farklı yanıtlar verilmektedir. Bazı uzmanlar, Türk kahvesinin günde tek fincan içilmesini tavsiye ederken, bazı uzmanlar da günde iki kahve içilmesinde hiçbir sakınca olmadığını ifade etmektedirler.
Bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı olduğu gerçeği bir yanda iken, bu kadar keyifli bir içecekken, keyifli anların ve sohbetlerin olmazsa olmazı iken size Türk kahvesinden fedakarlık etmenizi kesinlikle salık vermeyiz, ancak “herşeyin fazlası zarar” diyerek günde iki fincandan fazla tüketilmemesinin en doğru tercih olacağını kesinlikle unutmamakta fayda var.