Turşu suyu nasıl yapılır?
Turşu, en sevdiğimiz, lezzet abidesi garnitür türlerinden biridir. Farklı şekillerde tüketilmesi mümkündür. Sade turşu olarak tükettiğimiz gibi, kavurması da yapılabilmektedir. Ayrıca en çok beğenilen bir başka formu da turşunun suyunun içilmesidir.
Turşunun suyunun içilebilir lezzetli bir kıvamda olması, turşunun da hem hijyeninin hem de lezzetinin tam olarak asağlanabilmesi için turşu suyu önemlidir. Yeterli bir turşu suyunun yapımı şu şekilde olmalıdır:
100 gr’dan biraz az (80 gr kadar) tuz 1 litre suya atılır ve iyice eriyene kadar karıştırılır. Tuzun miktarı ve cinsi çok önemlidir. Kaya tuzu olarak biline tuz kullanılmalı, sofra tuzu tercih edilmemelidir. Tuz miktarı da önemlidir. Zira, az tuzlu olması zararlı bakterilerin turşu suyunda üremesine neden olabilmektedir. Fazla tuzlu olması ise hem turşuyu yenemeyecek hale, hem de suyunu içilemeyecek hale getirecek, turşunun içeriğinin de fazla yumuşamasına neden olarak görsellik ve lezzet açısından hoş olmayan sonuçlar yaratacaktır.
Turşu suyunun 1 litreden fazla olması isteniyorsa, ölçü orantı korunarak artırılabilir, her 1 litre suya 80 gr tuz eklenir. Bu arada, 80 gr kadar tuzun pratik olarak, beş yemek kaşığı dolusu tuz olarak ölçülmesi mümkündür. Turşu suyuna sirke ilave edilmesi bir seçenektir, zorunluluk değildir. Arzu edilirse turşu suyunun onda biri oranında (1 lt suya 100 ml) sirke ilave edebilirsiniz.
Turşunuzu kurarken turşu için seçtiğiniz sebzeleri turşu bidonunuzua yerleştirdikten sonra, turşu suyunu aynı kapta hazırlamaya başlamayın. Sebzelerle temas etmeden ayrı bir kapta hazırlanan turşu suyunu bidona sonradan sebezeleri örtecek şekilde ilave edin.
Turşu çeşidi kadar doğal olarak binbir çeşit turşu suyu da bulunmaktadır. Her biri ayrı lezzette ve renkteki bu içeceklere karşı koymak çoğu zaman mümkün olamasa da hijyene çok dikkat edilmesi gereğini ve de tuz miktarından ötürü tansiyon sorunu yaşayanların içilen miktara çok dikkat etmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.