Ultrason gebelikte zararlı olur mu?
Ultrason tıp alanında çoğu hastalıklarda tanı konulmasına yardımcı olan önemli bir cihazdır. Cihaz doktorlara vücuttaki iç organları görüntüleme ve bunları ayrıntılı bir şekilde inceleme olanağı tanıyarak yardımcı olmaktadır. Özellikle kadınlarda hamilelik süresince bebeğin gelişiminin takip edilmesinde ultrasonun büyük bir önemi bulunmaktadır. Hemen her hastalığın tedavi sürecinde ultrasonun faydalı olacak etkileri görülür. Fakat bu etkilerinin yanında ultrasonun zararlarının olabileceği konusunda bazı araştırmalar yapılmıştır.
Ultrasonun hamilelik döneminde anne ve bebeğe zararı var mıdır?
Ultrasonun tıp alanındaki kullanımı yaklaşık otuz yıl öncesine dayanır. Bu süre içinde ultrason cihazlarında meydana gelen teknolojik gelişme yüzünden hastalıkların tedavi süreçleri daha kolay izlenebilir hale gelmiştir. Ultrasonun zararlı olabileceği konusunda bazı tereddütleri bulunan kişiler, bazen uygulanan tedaviyi bile yarıda kesecek kadar etkilenebilir. Bunun için yapılan araştırmalarda henüz kesin olarak ultrasonun zararlı olabileceği hakkında kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Bu yüzden gebelikte anne karnındaki bebeğin gelişiminin belirli periyotlarla takip edilmesinin devam ettirilmesi gerekir. Ultrasonun bebeğe zararlı etkilerinin olabileceğinin düşünülmesi, ışınların etkisiyle oluşmaktadır. Fakat ultrason verdiği hizmette ses dalgalarıyla çalışan ve bu şekilde işlev gören bir cihazdır.
Ultrasonun hamilelikte zararlı olabileceği hakkında yapılan çalışmalar
Tıp alanında uzmanlar arasında her zaman birbirine karşıt olan görüşler vardır. Gebelik sırasında ultrasonun bebek üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi açısından da durum böyledir. Bu konuda yapılmış olan çalışmalar farklı kategorilerde toplanmıştır. Bu çalışmalar;
- Çocukluk döneminde ortaya çıkan kanser hastalıklarındaki artış
- Çocuklarda disleksi yani okumayı öğrenmede gecikmelerin olması
- İnsanların solaklık oranındaki artışın olması
- Çocuklarda konuşmaya başlama süresinin giderek uzamaya başlaması
- Doğum kilosunun yani bebeğin doğduğu andaki kilosunun giderek azalması
Bu yapılan araştırmalar henüz tam olarak sonuç vermemiştir. Hamilelik döneminde hangi sıklıkla ultrason görüntülemesinin yapıldığı da tam olarak bilinmediği için, alınan sonuçlar olasılıklar üzerinde yoğunlaşır. Bunun için fareler üzerinde yapılmış olan bir araştırmaya göre, ultrasonun uzun süre gebelik döneminde kullanılmasının kalbe zararlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bazı ülkelerde ultrason tetkikinin gebelik döneminde üç defa kullanılması konusunda bazı adımlarda atılmıştır. Hamilelik zamanlarında kadın doğum doktorları ultrasonu sanki bir stetoskop olarak kullanıp, tedavi sürecini gerçekleştirirler. Fakat birçok uzmanın belirttiği gibi, gebelik döneminde ultrason kullanımına bazı sınırlamaların getirilmesi daha uygun bir yaklaşım olur.