Ulvi Cemal Erkin kimdir?
Ulvi Cemal Erkin Türk Beşleri içinde yer alan ünlü bestecilerden biridir. 14 Mart 1906 tarihinde İstanbul’da doğmuş olup, 15 Eylül 1972 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir. 1971 yılında “devlet sanatçısı” ile onurlandıran Ulvi Cemal Erkin bu unvanı alan ilk sanatçılardan biri olmuştur.
Ulvi Cemal Erkin, üst düzey bir bürokrat olan babası Mehmet Cemil Bey’i daha yedi yaşında olduğu bir dönemde kaybetmiştir. Dedesinin evinde büyümüştür. Ulvi Cemal Erkin, ilk piyano derslerini annesi Nesibe Hanım’da almıştır. Belirli bir seviyeye geldikten sonra ünlü hocalardan ders alarak piyano eğitimine devam etmiştir. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’inde tamamladıktan sonra devlet bursu ile Paris’e gitmiştir.
Paris’te, Paris Konservatuvarı’na başlayan Ulvi Cemal Erkin, Jean Batalla, Isidor Philipp, Camile Decreus adlı ünlü hocalardan piyano dersleri; Jean Galon’dan armoni, Noel Galon’dan kontrpuan dersleri almıştır. Konservatuvardan sonra devam ettiği Ecole Normale de Musique’de Jean Galon ve Nadia Boulanger’den kompozisyon dersleri alma ayrıcalığına kavuşmuştur.
Ulvi Cemal Erkin 1931 yılında Türkiye’ye dönmüştür. Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde eğitim vermeye başlamıştır. 1936 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı kurulunca burada piyano bölüm başkanlığı görevine Ulvi Cemal Erkin getirilmiştir. 1943 yılında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından açılan beste yarışmasına “Köçekçe” ve “Piyana Konçertosu” adlı besteleri ile katılmıştır. Piyano Konçertosu adlı eseri ödüle layık görülmüştür. Aynı yarışmada Ahmet Adnan Saygun ve Hasan Ferit Alnar ile ile birlikte büyük ödüle layık görülen sanatçılar arasında yer almıştır.
Ulvi Cemal Erkin ilk dönem eserlerinde romantizmden izler taşımakta idi. Sonraki dönemde geleneksel Türk müziği ve özellikle halk müziği motiflerini çağdaş Türk müziği ile harmanlayıp muhteşem eserler üretmiştir. Ulvi Cemal Erkin opera dışında hemen hemen her türde eser üretmiş olup, eserlerinden bazıları şu şekildedir:
- Bülbül ve Ayın Ondördü
- Yedi Halk Türküsü
- Konservatuvar Marşı
- 6 Halk Türküsü
- İki Dans
- Bayram
- Köçekçe
- 1. Senfoni
- Keman Konçertosu
- 2. Senfoni
- Yaylılar Dörtlüsü
- Beş Damla
- Karagöz
- Keloğlan