Uşak’ın tarihi yerleri nerelerdir?

1-İnay Kervansarayı
Uşak’ın en önemli tarihi kalıntılarından biri olan İnan Kervansarayı, günümüzde harap bir haldedir. Bugüne kadar herhangi bir onarım ve restorasyon geçirmediği için kervansarayın yalnızca bir kısmı ancak ayakta kalabilmiştir. İnay Kervansarayı, Ulubey ilçesine bağlı İnay Köyü’nde bulunmaktadır. Köyün adıyla anılmaktadır. Yapımı sırasında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Bu tarihi kalıntının 13. Ya da14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.
uşak
2- Blaundos Antik Kenti
Uşak’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Blaundos Antik Kenti, Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli Köyü’nde bulunmaktadır. Derin bir vadiyle çevrelenmiş olan bir alanda bulunan Blaundos Antik Kenti, Hellenistik dönemle tarihlendirilmiştir. Şehir merkezine 41 kilometre uzaklıktaki antik kent, bilhassa Roma döneminde önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Blaundos Antik Kenti’ni gezerken kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarlarına rastlanılmaktadır.

3-Burma Camii
Uşak merkezdeki Küme Mahallesi’nde bulunan Burma Camii’nin hangi yıl yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı adlı eserindeHacı Mustafa Camii olarak adı geçmektedir ve yapım yılı olarak 1572-1573 yılları kabul edilmektedir.

Ulu Camii’nin doğusundaki Burma Camii’nin yapımında moloz taş, tuğla ve beton malzeme kullanılmıştır. Caminin özellikle minaresi dikkat çekmektedir. Minaresi burma yivli olarak inşa edilmiş olan burma Camii tek şerefelidir. Burma Camii, 1771-1772 yılları arasında onarılmıştır.1922 yılında geçirdiği bir yangından sonra tekrar onarılmıştır. Aynı zamanda 1988 ve 2008 yıllarında da büyük bir onarım sürecinden geçmiştir. İki kubbeli Burma Camii hala ibadete açıktır.

4-Ulu Cami
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen camini yapı tarzı Germiyan Beyliği Devrinin mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Cami, 1 büyük 6 küçük kubbeden oluşmaktadır.

5-Clandras Köprüsü
Uşak’ın Karahallı İlçesi Banaz çayı üzerinde yer almaktadır. Kemer uzunluğu 24 metre, derinliği 17 ve eni 1.75 metredir. Aslı su kemeridir. Sonradan köprü olarak kullanılmaya başlanmıştır.

6-Çanlı Köprü
Uşak’ta Türk iskanından sonra tarihi bilinen en eski Türk eseri olan köprü İç Batı Anadolu’nun eski Selçuklu kitabesine sahip olup bu kitabe iki adet olarak köprünün kuzeye bakan bölümüne yerleştirilmiştir. Köprünün kitabelerinden elde edilen bilgiler Uşak ve havalisinin tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Kitabe Uşak ve havalisinde iskan etmiş olan Türklerin kökenleri hakkında önemli ipuçlarını vermektedir. Bilhassa son yıllardaki araştırmalar Peçenek Türklerinin Uşak ve çevresinde iskan ettiğine dair ipuçları içermektedir.

7-Çataltepe Köprüsü
Osmanlılar dönemine ait 3.5 metre genişliğine ve 45 metre uzunluğuna sahip, 3 gözlü bir köprüdür. Eşme İlçesi Ulucak Köyü sınırlarında Gediz nehri üzerindedir.

8-İnay Köprüsü
Osmanlılardan kalma bir köprü olan İnay Köprüsü, Ulubey ilçesi İnay Köyü’nde bulunan tek gözlü bir köprüdür.

9-Paşa Hanı
19. asırda Fransız mimar tarafından inşa edilmiş olan paşa hanı önceleri han olarak kullanılmış, restorasyondan sonra ise otel haline getirilmiştir.

10- Uşak Bedesteni
Uşak’ın en sağlam bedesteni olan ve günümüzde Sahaflar Çarşısı olarak kullanılan Uşak Bedesteni şehrin merkezindedir. Mendepazarı mevkiindeki Uşak Bedesteni’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklarda mimarının bir İtalyan olduğu ve y 1901 yılında inşa edildiği bilgisi yer almaktadır. Bedesten dikdörtgen planlı olup, her iki ucunda birer giriş kapısı bulunmaktadır. Uzun bir koridora sahip olan bedestenin koridorunun her iki yönünde sıralanmış odalar sıralanmış bulunmaktadır. 1980 yılında büyük bir restorasyon döneminden geçen bedesten hem onarılmış ve hem de yenilenmiştir. günümüzde Sahaflar Çarşısı olarak hizmet vermektedir.

10-Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak’ın tarihi yapılarından biri olan Kaftancızade Konağı, günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Şehrin tarihi mimarisini ve kültürel yaşantısını gösteren müze, Bozkurt Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu yapıya Atatürk Evi’de denmektedir. Çünkü burası Kurtuluş Savaşı sırasında karargah binası olarak kullanılmış ve Mustafa Kemal Atatürk bir süre burada ikamet etmiştir. Aynı zamanda Atatürk ile Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis bu binada görüşmüştür. Trikopis savaşta esir düşmesine rağmen burada Atatürk’ün misafiri olmuştur. Kaftancızade Konağı, 1973 yılında kamulaştırılmış ve restore edilmiştir. 1978 yılından itibren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

11-Tarihi Uşak Evleri
Uşak’ın simgelerinden olan ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olan Uşak Tarihi Evleri bölge için çok önemli turistik değere sahiptir. Günümüze ancak 86 tanesi ulaşmış olan Tarihi Uşak Evleri Aybek Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesinde bulunmaktadır.

Bir Cevap Yazın