Ütü alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Ütü, bir evin olmazsa olmazı eşyalarından biridir. Modern ve şık olmanın ana unsurlarından biridir. Zevk duyarak, sıkılmadan, pratik ve yorulmadan ütü yapmak, ürünün kalitesi ile doğru orantılıdır. Ütü satın alırken aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmek gerekiyor.
ütü
Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan watt terimi ütü seçimi içinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Watt ütünün belli bir sıcaklığa ulaşma hızını belirleyen bir unsurdur. Örneğin 2200 wattlık bir ütü 1800 wattlık bir ütüye göre 150 C’ye daha hızlı ulaşır. Ancak watt değeri yüksek olan ütüler iyidir demek çok doğru olmaz. Çünkü bu değerin yüksek olması elektrik tüketimini doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda kırışıkların daha kolay açılması açısından da watt değeri oldukça önemlidir. 2000-2400 arası watt ortalama değerlerde ütüleri tercih etmek gerekir.

Bir ütünün buhar gücüde çok önemlidir. İyi buhar vermesi ve bunun karşılığında kırışıklıkları kolay bir şekilde açabilme özelliği, seçimde en belirleyici olan buhar gücüdür. Uzmanlar kalabalık aileler için buhar kazanlı ütü tavsiye etmektedirler. Çünkü haftada iki kez ütü yapılacaksa bu bayağı zahmetli olacaktır. Ancak sık sık değil, az çamaşır ütüleyenlerdenseniz, normal buharlı ütü tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü buhar kazanlının hem maliyeti yüksek ve hem de fazla pratik değildir.

Ütü tabanları da tercihde dikkat edilmesi gereken önemli bir hususdur. Piyasada çok çeşitli tabanlı ütüler bulunmaktadır. Çelik, teflon, seramik ve alüminyum olmak üzere değişik taban tipleri bulunmaktadır. Çelik taban ısıyı çok daha iyi yaymakta ancak kolay bir şekilde çizilebilmektedir. Ütünün tabanı çelikse, ütü yaparken fermuar ve düğmelere dikkat etmek gerekiyor. Teflon tabanlar, alüminyum tabanlara göre daha kaygan bir yüzeye sahiptirler. Yapışmaz teflon taban ise, yapışkanlığı engellediğinden dolayı ütünün kıyafetler üzerinde kolay bir şekilde kaymasını sağlıyor. Seramik tabanlar kumaşın üzerinde kolaylıkla hareket ediyor, yapışmıyor ve çizmiyor. Alüminyum taban, kısa süreli kullanımdan sonra yapışkanlık yapıyor ve kumaşlarda kırışıklıklara neden oluyor. Seramik tabanlı ütüler tercih edilmesi gereken ütülerdir.

Ütü, bilindiği gibi sık sık ev kazalarına davetiye çıkaran bir eşyadır. Tabii kusur genel olarak cihazda değil kullanıcının dalgınlığı sonucu oluyor. Özellikle unutkanlar için dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, ütünün güvenliğidir. Acil bir durumda açık unutulma olasılığı daima güçlüdür Bu durumda elbisenin yanması hatta yangın çıkması kaçınılmaz oluyor. Ütü modellerin hemen hemen hepsinde, açık unutulduğu zaman ortalama 30 saniye sonra, dik konumda ise 5 dakika içinde otomatik kapanma özelliği vardır.

Kazanlı veya klasik ütülerin bir kerede alabileceği maksimum su miktarı su kapasitesini ifade etmektedir. Genel olarak 70 ml ile 2000 ml arasında su kapasiteleri değişiklik gösterir. Ütülerin yakmama garantili olması da önemlidir. Bilindiği gibi genel olarak ütüler belli bir süre giysinin üzerinde beklediği zaman kumaşları yakmaktadır. Yakmama garantisi olan ütülerde tabandaki Smart Chip sayesinde sıcaklık sürekli olarak kontrol edilerek aşırı ısınma engellendiği gibi lekelere neden olan soğuma işleminin de önüne geçiliyor.

Genellikle buharlı ütülerde bir süre sonra ütü tabanında kahverengi bir sıvının oluştuğu ve kıyafetlerin üzerinde iz bıraktığı görülür. Bu yüzden ütünün iç haznesinde ve tabanın iç bölümünde biriken kireç parçalarını temizleyebilen ürünleri tercih etmek gerekiyor.

Dokunulunca çalışma özelliği tasarruf sağlayan bir özelliktir. Ütü belli bir süre sabit kalınca çalışmayı durdurup, hareket ettirildiği zaman bu hareketi algılayıp tekrar çalışmaya başlamaktadır.
Kendini temizleme işlemi özelliği ütü haznesi veya buhar kazanı içerisinde kalacak kirecin temizlenebilmesini ifade etmektedir. Hemen hemen her markanın kendini temizleyebilen modelleri bulunmaktadır.

Özetle şu hususlar önemlidir:
1. Taban türü
2. Buhar gücü
3. Yakmama Garantisi ile güvenirlik sağlama
4. Otomatik Kapanma ile tasarruf sağlama
5. Musluk Suyu Kullanabilme özelliği
6. Dokunulunca Çalışma
7. Kendini Temizleme
8. Otomatik Kireç Temizleme
9. Otomatik Sıcaklık ve Buhar
10. Kablosuz Kullanım
11. Dikey Ütüleme

Bir Cevap Yazın