Uyku bozukluğu nasıl düzeltilir?
Eğer gün boyunca kendinizi dinç ve kuvvetli hissetmiyor, yapmanız gereken işlerin yorgunluktan dolayı istediğiniz düzeyde olmadığından şikayet ediyorsanız, uykusuzluk probleminizin ilerlediğine ve hayat kalitenize olumsuz etki ettiğini düşünebilirsiniz. Bu durumun hemen ortadan kalkmasını sağlamazsanız, daha büyük olumsuzlukların yaşanmasına sebep olabilirsiniz.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Eğer uykusuzluk birkaç gün devam ettiyse, bu durumun paniğe neden olmasına gerek yok. Ama bir aydır veya daha fazla devam ediyorsa, olumsuz bir durum söz konusu demektir. Bu halin daha fazla sorun yaratmasına yol açmadan hemen tedavisinin yapılması gerekir. Doktorlara başvurmadan bir takım ilaçların kullanılması, doğru değildir. Bağımlılık söz konusu olabilir.
Tedavi yöntemleri arasında her ne kadar bazı ilaçlar tavsiye edilmiş olsa da, tanının doğru konulmasından sonra ilaçlı veya ilaçsız reçetenin yazılması gerekiyor. Eğer ilaçla tedaviye gerek yoksa, bu durumda bağımlılık yaratan ilaçlara kişini kendini vermesi zarardır. İlaçsız tedavide kişinin uyku alışkanlıklarında ki bozukluklar giderilir ve ilaçsız bir şekilde uyku sorunu ortadan kaldırılıyor.
İlaçlar neden kullanılmamalı?
Aslında ilaçların kullanılmasına karşı değiliz ama, alınan yatıştırıcı veya antidepresan ilaçlar bir kik hafta içerisinde bağımlılık yaratıyor. Bu bağımlılık kişinin uyku durumuna çok etki ediyor. Kişi artık ilaç almadan uyuyamıyor. Doktor kontrolünde ilaçların kullanılmaması büyük sorunlara yer açıyor. Toplumda genel bir kanı olarak uykusuzluğun ilaç ile giderilebileceği sanılıyor. Halbuki bu ilaçlar kullanılmadan önce yapılması gereken uyku düzeyini bozan fiziksel olayların tespit edilerek ortadan kaldırılmasıdır. Bağımlılık yaratan ilaçların düşünülmeden kullanılması, tehlikeli sonuçlara neden oluyor.
Yatmadan egzersiz yapın, gün içerisinde şekerleme yapmayın, alkol almayın, kahve ve kola gibi uyku kaçırıcı içecekler içmeyin, aç ya da tok olmayın, kitap okumayın, yatakta dönmeyin.