Uykusuz kalmanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir?
Uykusuz kalmanın sadece çocuklar üzerinde değil, yetişkinler üzerinde de bir takım olumsuz etkileri var. Özellikle stresten kaynaklı bir takım ruhsal sıkıntı, insanların uykusuz kalmasına neden oluyor. Uykusuz kalan vücudun dikkatsizliğe, yorgunluğa ve daha farklı kronik hastalıklara sebebiyet vereceği düşünülüyor. Hatta bu durumun kişinin uzun süre kendisini dinlendirmemesi durumunda sindirim sistemi gibi önemli bir işlevi yerine getiren organların rahatsızlığına sebebiyet vereceği düşünülüyor.
Bu gibi sebeplerden dolayı yetişkinlerin de uykularını iyi bir şekilde alabilmelerine dikkat etmeleri gerekirken, çocukların hassas yapısı nedeniyle uyku durumlarına daha özen gösterilmesi anne ve baba tarafından sağlanmalı. Eğer çocukların uykusuzluk problemi yaşadığını düşünüyorsanız, bu durumun ortadan kalkması için önlem almalısınız. Çocukların gelişiminde önemli bir yeri olan uyku başarılarının kilit tarafını teşkil etmekte. Düzenli bir şekilde dinlenen çocuk okul derslerine hakimiyette daha fazla iyi yetenek göstermekte.
Okul öncesi çocukların günlük uyku saati 10-12 saat olmalı. 6-12 yaş arasında olan çocuklarında 9-11 saat arasında uykularını iyi bir şekilde alacağı doktorlar tarafından söyleniyor. İlköğretime giden bir çocuğun horlama oranı yüzde 10 civarında seyrediyor. Apne oranı ise yüzde 1. Apnenin çocukların öğrenme zorluğuna engel olduğunu ve iletişim bozukluğunu meydana getirdiğini asla unutmayın. Eğer çocuğunuz sürekli yatak üzerinde dönüyor, horluyor, terleme yapıyor, nefes alma ritminde gel gitler yaşıyorsa, apne rahatsızlığına yakalanmış olabilir.
Uyku apnesine sebep olan birkaç durum var. Bunlardan birisi bademcik ve geniz eti. Burun polipleri de apneye sebebiyet verebilir. Bunun en tehlikeli tarafı oksijen yetersizliğinin alarm vermesi, çocuğun burun yapısında, ağız yapısında bir takım bozuklukların olmasına sebep olur. Tabi uykuda büyüme hormonunun yeterli seviyede salgılanamaması, gelişimin bozukluğunun yaşanmasına da sebep olur.
Bu nedenle anne ve babaların çocuklarının uyku durumlarını hassasiyet gözeterek incelemeleri ve herhangi bir apne belirtisinde doktora başvurmaları isabetli bir davranış olacak. Çocuklarınızın daha sağlıklı gelişmesi adına uyku saatleri düzenine uymalarını da sağlamanız, anne ve baba olarak vazifeleriniz arasında.