Üzüm çeşitleri nelerdir?

Üzüm dünyada en çok yetiştirilen ve tüketilen meyvelerden biridir.Üzüm üretiminde Ege Bölgesi ülkemizde birinci sırada gelir. İkinci bölge olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve üçüncü olarak da İç Anadolu Bölgesi gelmektedir.
Üzümün yaklaşık olarak 200 çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Üzüm bahar ayının hemen başından itibaren budanmaya başlanır. Üzüm mevsimi ilkbaharda yaza hazır hale getirilmektedir. Üzüm yaz mevsiminde olgunlaşır. Eylül ve Ekim ayarlında toplanacak duruma gelir. Özellikle şarapçılık için bazı bölgelerimizde üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bazı bölgelerimizde ise sadece sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kimi şarap fabrikaları kendi bağlarını kurmaktadırlar. Ülkemiz üzüm yetiştiriciliği konusunda dünyada önemli bir yere sahiptir. Bir çok türün yabancı kökenlidir.Aşağıda bölgelere göre yetiştirilen üzüm çeşitlerini belirtip bir kaç çeşidin özelliğini belirtmeye çalıştık. üüü

ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
Sofralık Çeşitler
Alphonse Lavallée: morumsu ve siyah renklidir. Şekli basık ve yuvarlaktır. Çok iridir. Salıkları oldukça büyüktür.
Müşküle, Amasya Beyazı, Hacıbalbal, Hacıoğlu Alpehlivan, Cardinal, Değirmendere Siyahı, Erenköy Beyazı, Edincik Karası, Hafızali, Misketi, İtalia, Kozak Beyazı, Kozak Siyahı, Siyahı, Hamburg Muscat Reine des Vignes, Çavuş, Razakı.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Cinsaut, Gamay, Adakarası, Beylerce, Clairette, Karalahana, Papazkarası, Pinot Chardonnay, Semillon, Pinot noir, Riesling, Vasilaki, Karasakız, Yapıncak.

EGE BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Cardinal, Sultani Çekirdeksiz, Hamburg Alphonse Lavallée, Misketi, İtalia, Kozak Beyazı, Kozak Siyahı, Muscat Reine des Vignes, Pembe Çekirdeksiz, Razakı, Osmancık, Pek, Pembe Gemre, Perlette, Yuvarlak Çekirdeksiz.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Merlot: Salkımları orta büyüklükte olan bir üzüm çeşididir. Şekli konik ve silindiriktir. Bazen aynı sap üzerinde iki-üç salkım birden görülebilir. Salkımın sapı genelde ince, uzun ve yeşildir. Birkaç bölgenin iklim özelliklerine uyum saplayabilen bir türdür. Ege bölgesinde daha çok görülmektedir.
Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon, Carignane, Çalkarası, , Semillon.
Kurutmalık Çeşitler
Yuvarlak Çekirdeksiz, Sultani Çekirdeksiz.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Tahannebi, Karaerik, Şilfoni.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Boğazkere, Öküzgözü Kabarcık, Narince,
Kurutmalık Çeşitler
Besni: orta eşitlikte palamut tanesi şeklinde uzun, oval ve iridir. Kabuğu orta kalınlıkta, az taneli, ağızda zor ezilmekte ve tane içinden zor ayrılmaktadır.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Alphonse Lavallée, Muscat Reine des Vignes, Çavuş, Hafızali, Hamburg Misketi, İtalia, Razakı, Kadın Parmağı, Gül Üzümü, Parmak.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Hasandede, Akdimrit, Emir, Karadimrit, Kalecik Karası, Papazkarası.
Kurutmalık Çeşitler
Karadimrit, Akdimrit, Besni.

AKDENİZ BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Alphonse Lavallée, Işıklı, Reine des Vignes, Muscat İtalia, Razakı, Adakarası, Cardinal, Hönüsü, Pance précose, Tarsus Beyazı, Perlette, Perle de Csaba, Yıldız.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Dökülgen, Kabarcık, Burdur Dimriti, Sergi Karası.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Dımışkı, Ağ besni, Hönüsü, Tahannebi.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Öküzgözü: Daha çok gri puslu siyah renklidir. Eliptik bir şekle sahiptir. İri taneli olup yaklaşık 6 gram gelmektedir. Kendine özgü bir tadı vardır. Ülkemizde çok bilinen ve dikilen bir türdür.
Boğazkere, Dökülgen, Rumi, Sergi karası. Horozkarası, Kabarcık,
Kurutmalık Çeşitler
Besni :Adıyaman bölgesinde yoğun olarak yetirilen bir türdür.

KARADENİZ BÖLGESİ
Sofralık Çeşitler
Çavuş, Kömüş, Hafızali, Hamburg Misketi, Memesi.
Şaraplık ve Şıralık Çeşitler
Boğazkere: Mor veya siyah renkte olan bir çeşittir. Şekli yuvarlak olup iri olan bir çeşittir.
İzabella, Öküzgözü.Narince,

Bir Cevap Yazın