Üzüm sirkesi sadece salatalarda mı kullanılır?
Üzüm sirkesinin faydalarınısaymakla bitiremeyiz. Üzüm sirkesi üzümden elde edilen ve üzüm şırasının sirke haline getirilmesi ile meydana gelen ekşimsi lezzette bir üründür. Sirkenin yapımı birkaç hafta kadar sürer. Ahşaptan yapılan bir saklama fıçısında, bozulmadan aylarca bekletilerek te elde edilebilir. Ahşap fıçının bu önemli özelliği, sirke meydana gelirken hava aldığından buharlaşmayı kolaylaştırması ve mayalanmanın hızlı olmasını sağlamasıdır.
Her evde kullanılan üzüm sirkesi, özellikle salataların tadına büyük lezzet verir. Sirkenin elde edilmesi sadece üzümden değil elma, dut ve başka meyvelerden de olur. Üzüm sirkesi sağlık açısından faydalı etkileri olan bir üründür.
Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir?
- Üzüm sirkesi çok güçlü bir antioksidan özelliği olduğundan, güçlü bir mikrop kırıcı etkiye sahiptir.
- Grip, boğaz iltihabı, bademciklerin şişmesi, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileştirici özelliği vardır.
- Üzüm sirkesi yara iyileştirici özelliği ile de bilinir.
- İçeriğinde olan polifenoller ve antioksidanlar ile hücre tamir eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren özelliğe sahiptir.
- Kalp krizi riskini azaltmakta ve bazı kanser türlerine karşı etkili olmaktadır.
- Üzüm sirkesi içeriğinde olan pepsin enzimi sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve hazmı kolaylaştırıcı etki yapar.
- Diyabet hastalığı için kan şekerini düşürücü doğal bitkisel bir ilaçtır.
- Bilim adamları tarafından yapılan araştırmaya göre, her gün beş çay kaşığı sirke içmek insan vücudunda ihtiyaç duyulan insülin miktarını karşılamaktadır. Üzüm sirkesi vücutta insülin hassasiyetini azaltıp, hastalığa iyi gelir.
- Kolesterolü düşüren etkisi vardır.
- Antioksidan etkisiyle yaşlanmayı geciktirici etki yapar.
- Baş ağrısının geçmesinde faydalı olur. Su ile karıştırılıp kaynatıldığında buharı koklanırsa, baş ağrısının giderilmesine karşı etkili olacaktır.
- Üzüm sirkesinin içeriği mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengindir.
- Anemi hastalığına karşı iyi geldiği uzmanlar tarafından belirlenmiştir.
- Nasır tedavisi için de kullanılır.
- Siğil ve varislere sürülürse, bunları iyileştirir.
- Zayıflamak için oldukça iyi bir üründür.
- Cildi güzelleştirir ve parlatıcı etki yapar. Bunun için haricen kullanımı gerekir.
- Saçlara dafaydalı olan üzüm sirkesi, kepeğe karşı kullanılacak bitkisel bir çözümdür. Saç renginin canlandırılmasında ve saç kökünü güçlendirilmesinde kullanılır.
- Astım ve solunum hastalıklarında faydasının olduğu görülür.
- Bir ölçek sirkeyle beş ölçek suyu karıştırıp yüksek ateşi olan kişilere pansuman edildiğinde hem ateşini düşürür hem de vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasında etkili olur.
- Bir leğen içinde deniz suyu koyup içine bir miktar keskin üzüm sirkesiilave ederek ayaklarınızı içine koyarsanız yorgunluğunuzu alır. Günün yorgunluğunu bu şekilde atabilirsiniz.
- Bacaklarınızı üzüm sirkesiyle ıslatılmış bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirirseniz varise faydalı olur.
- Bir bardağın içini dörtte biri kadar bal ile doldurup geri kalan kısmını üzüm sirkesiyle doldurun. Bunu dört saatte bir bardak için. Boğaz ağrınızın geçtiğini göreceksiniz.
- Böcek veya yılan sokmasında bölgeyi sirke ile pansuman edildiği takdirde faydalı olduğu görülür. Bunu böceğin sokmasından sonra, hemen yaparsanız daha faydalı olur.
- Gözde olan iltihaplanmalar için bir bardağın dörtte üçünü suyla doldurulup gerisini üzüm sirkesiyle doldurup, göze pansuman edildiğinde, iltihabın dağıldığını görebilirsiniz.
- Uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, yatmadan önce birkaç yudum balla karıştırılmış sirkeli suyu içerek yatın. Göreceksiniz yattığınızda hemen uykuya dalacaksınız.
- Orta derecede olan yanıklarda sirke kullanımının faydası olur.