Vecihi Hürkuş kimdir?
Vecihi Hürkuş 1896 doğumlu Türk havacılık tarihine ismini kazımış ve hafızalarda yer etmiş önemli şahsiyetlerden biridir. Vecihi Hürkuş, ilk olarak Türk Hava Kuvvetlerinde havacı astsubay olarak göreve başlamış, daha sonra pilot olarak hem 1. Dünya Savaşı’nda hem de Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler almış ve bir çok başarılara imza atmıştır. 1. Dünya Savaşı’nda ilk kez bir Türk pilot hasım ülke uçağını düşürmüştür. Rusya uçağını düşüren Vecihi Hürkuş, Kurtuluş Savaşı esnasında bir adet de Yunan uçağını düşürmüştür.
Savaş zamanı kendisinin tasarladığı bir savaş uçağı yapımına girişmiştir. Türk Hava Kuvvetleri’ nden ayrıldıktan sonra tekrar uçak tasarlamaya koyulan Vecihi Bey, Vecihi ismini verdiği uçağın uçabilirlik tespitini ülkede yapabilecek kimse olmadığından, Çekoslavakya’ ya uçağını demir yolu vasıtası ile göndermiş ve kendisi de uçaktan önce varmıştır.
Çekoslavakya’ da uçabilirlik sertifikasyonunu alan Vecihi Bey’in uçağının artık memleketine geri dönme vakti gelmiştir. Tahmin edileceği gibi Vecihi Hürkuş artık uçabilirlik sertifikası aldıktan sonra ülkesine uçağıyla uçarak gelmeyi tercih etmiştir. Türk havacılık tarihinin renkli kişiliklerinden olan Vecihi Hürkuş aynı zamanda bir uçuş okulu açmış ve 12 pilot yetiştirmiştir. Nuri Demirağ gibi önemli bir girişimcinin yatırımı ile ilk yolcu uçaklarından biri sayılacak bir uçak yapımına imza attıktan sonra, Türkiye’ nin ilk havayolu şirketi olan Hürkuş Havayollarını kurmuştur. İstiklal madalyası sahibi pilotumuz 1969 yılında vefat etmiştir. Hürkuş anısına şu anda TAI tarafından Hürkuş ismi verilerek eğitim uçağı projesi başlatılmış ve test uçuşlarına başlanmıştır.