Vertigo neden oluşur?
Vertigo rahatsızlığı daha çok iç kulak sorunlarından kaynaklanan, vücudun denge sisteminde olan problemlerden dolayı yaşanan baş dönmesi olarak adlandırılır. Bu tarz baş dönmelerinin tansiyon düşmesi ile ilgisi bulunmaz. Bu rahatsızlık iç kulakta, labirentitte, meniere hastalığında ve korkulardan dolayı oluşan baş dönmelerini içine alır. Her hastanın farklı deneyimlerle yaşadığı baş dönmelerinde, yer ayaklarımın altından kayıyor, başımın içi boşalıyor, gözlerimde kararma oluyor, her taraf dönüyor gibi ifadeler kullanılarak anlatılır. Basit bir yöntemle ile vertigo hastası olup olmadığınızı rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bunun için, ayakta durup kendi etrafınızda birkaç dakika dönmeniz veya belinizle aşağıya eğilerek başınızla yuvarlak çizip, bu esnada baş dönmeniz var mı buna bakmanız yeterli. Vertigosu olan kişiler, dönme dışındaki her türlü hareketi rahatlıkla yapabilir. Dönme hareketini yapmak durumunda kalırlarsa, 2-3 saatte ancak kendilerine gelebilirler. Kulak sorunlarına bağlı baş dönmelerinde, işitme problemleri, kulak çınlamaları, basınç duyulması, bulantı ve kusma olması, gözlerde farklılık ve akıntılar görülebilir. Nörolojik sorunlara bağlı olan baş dönmelerinde ise, göz hareketlerinde farklılık, baş dönmeleri, ağrılar, uyuşmalar gibi belirtiler hastalığa eşlik eder. Bu şikâyetler her hasta da farklılık gösterse de, ortak problem baş dönmesidir.
Vertigo nedenleri arasında sayılabilecek olan denge sistemleri nedir?
- İç kulakta bulunan denge sistemi: Bu sistem iç kulakta bulunan üç adet yarım daire biçimde kanal ve uçlarında bulunan iki adet küçük torbadan oluşur. Yarım daire biçimindeki kanallarda bulunan sıvı, başın her hareketinde sallanıp, duyu hücreleri yardımıyla beyne ve beyinciğe uyarı gönderirler. Bu işlemler sonucunda dengemizi sağlarız.
- Görme sonucu sağlanan denge sistemi: Göz aracılığıyla başlayan dengenin, beyinde olan görme merkezine ulaşması biçiminde oluşan olaylar zinciridir.
- Kas ve iskelet sistemiyle sağlanan denge sistemi: Eklemlerde ve kaslarda olan reseptörlerin, sinirsel uyarıları merkezi sinir sistemine ulaştırmasıyla gerçekleşen denge sistemini anlatır. Vücudun o esnada hangi hareketi yapması gerektiği bu biçimde belirlenir.
Bu sistemlerin herhangi birinde yaşanan bir olumsuzluk, vertigo rahatsızlığını gündeme getirir. Bu hastalığı olan kişilerdeki hastalık nedenleri arasında yer alan en önemli etken, iç kulak tansiyonu olan Meniere hastalığıdır. Nedeni bilinmeyen rahatsızlık, iç kulakta olan yarım daire içindeki sıvının artışına bağlı olarak yaşanan kulak tansiyonudur. Fazla tuz tüketilmesi, hamilelik, stres ve menopoz hastalığı bunu tetikleyen sebepler arasında sayılır. Her yaştan kişiyi etkisi altına alabilen meniere hastalığı, genellikle tek bir kulakta görülür. Tam iyileşme sağlanamadığından, sürekli olarak baş dönmesi yaşanmasına ve sonuçta vertigo hastalığına neden olur. Vertigo rahatsızlığının tedavisi, nedenlerin ortadan kaldırılması ile yapılır. Sebebi belirlenemezse, stres, alkol kullanımı, kafeinli içeceklerin içilmesi, sigara ve fazla tuzdan uzak durmak gerekir. Günlük yaşamda baş dönmesine neden olan hareketlerden kaçınmakta son derece önemlidir. Tedavi için ilaç ve cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Sağlığı yeniden kazanmak yerine, sağlığı hiç kaybetmemeye çalışmak daha önemlidir. Bedeninize iyi bakmanızı tavsiye ederiz.