Vişne suyu nasıl yapılır?
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan vişne, ekşimsi tadından ötürü, aslında meyve halinden ziyade komposto, vişne suyu, reçel, marmelat gibi türevleri ile çok daha fazla tüketilmekte olan bir meyvedir. Vişne A, C, E vitamini içerir, ayrıca potasyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor mineralleri açısından da zengin bir besindir. En güçlü, doğal antioksidan meyvelerdendir. Uzmanlarca, günde bir bardak vişne suyu içilmesinin vücudun antioksidan gereksinimini karşıladığı, vücudun savunma mekanizmasını yeterince güçlü hale getirdeği belirtilmektedir.
Vişne suyu, yazın serin içeceklerinden biri olarak sofralarımızda sıklıkla yer alsa da, konsantre hazır ürünlerden ziyade ev yapımı vişne sularının daha çok tercih edilmesi gerekmektedir. Zira, kansere dahi etkili olduğu düşünülen sayısız faydaları olan vişne suyundan bu olumlu etkileri sağlamanın yolu mümkün olduğunca doğal olması, katkı maddelerinden arınmış olması ile mümkün olacaktır.
Evde vişne suyu yapımı oldukça kolaydır. 1 kg kadar vişneyi iyice yıkayın ve bir tencereye alın. Vişnelerin üstüne gelecek şekilde su koyarak ateşe koyun. Su kaynadıktan sonra, vişneler de çatlamaya başlayana kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra ocağı kapatın ve vişneleri oldukları gibi beklemeye alın. Rengini iyice suya veren vişnelerin katı kısımlarını ve posalarını süzerek sudan ayırın. En etkili süzme şekli annelerimizin uygulaması olan tülbentten süzmedir.
Daha sonra vişne suyunu tekrar tencereye koyarak ocağa alın. İçine iki su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu ilave edin. Köpük oluştukça bunları bir kaşık yardımı ile alın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağı tekrar kapatın. Vişne suyunuzu önce bulunduğu tencerede oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun.
Soğuyan vişne suyunu, daha soğuk hale getirebilmek için bir sürahiye aktarıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak, doğal meyve sularını fazla bekletmeden tüketmek gerektiğini hatırlatalım. Afiyet olsun!