Vücut geliştirme teknikleri nelerdir?
Vücut geliştirme teknikleri genel olarak iki konu üzerinde yoğunlaşır. Bunlar; hacim yapma ve yağ yakma konularıdır. İlk önce kendi yapınıza ve metabolizmanıza uygun teknikleri bulmalısınız. Bunun yerine mucize armaya kalkarsanız sırf kaldırmış olmak için gereğinden fazla ağırlık kaldırmaya çalışırsanız hiçbir sonuç alamazsınız.
Sistemli çalışmaya karar verdikten sonra ilk olarak kedinize bir çalışma programı yapmalısınız. Bu program haftada 4 günü geçmemeli ve çalışacağınız ağırlıkları kendinizi zorlamayacak şekilde seçmelisiniz. Beslenme ve uyku alışkanlığınıza dikkat etmelisiniz. Yeterince dinlenmemiş bir vücut verimli bir şekilde çalışmayacaktır. Aynı şekilde sporla birlikte beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmenizde son derece önemli. Beslenme programı için kesinlikle bir diyetisyene başvurulmalı ve yapacağı değerlendirmeler sonucundaki uyarılar ve programlar dikkate alınmalıdır. Egzersizlere başlamadan en az bir saat önce kesinlikle kahvaltı yapılmalıdır. Vücut geliştirme teknikleri ile ilgili genel konu olan hacim yapma ve yağ yakma konularında vereceğimiz programlardan yararlanabilirsiniz.
Hacim yapma; az ama yoğun çalışın. Ağırlığı hareketi en az 10 tekrar 3 set yapabileceğiniz şekilde maksimum seviyeye çıkarın. Haftada 3 defa çalışın setler arasında 1,5 – 2 dakika dinlenin. Bir saatten fazla çalışmamaya özen gösterin. Günde 3000-4500 kcal, 200-350gr protein alın. Zamanla set ve tekrar sayılarını artırın. Büyük kas guruplarında 10*6 küçük kas guruplarında 7*6 gibi. Egzersizlere başlamadan önce protein, bitirdikten sonra ise karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Tekrarlanan efor tekniği, dinamik efor tekniği, maksimum efor tekniği gibi tekniklerle hacimli bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Yağ yakma; burada daha yoğundan ziyade daha uzun çalışacağınız için yemenize daha çok dikkat edin. Özellikle yağ, şeker ve ekmekten olabildiğince uzak durmaya çalışın. Ağırlıklı olarak fitness ve cardio çalışın. Düzenli olarak günde 35 dakikadan az 45 dakikadan fazla olmayacak şekilde açık havada veya koşu bandında koşun. Genelde yapılan 20 dakika koşup diğer egzersizlere geçmek doğru değildir. Vücudunuzda yağ yakımı 18-19. Dakikadan sonra başlar bu yüzden koşu süresini uzun tutmalısınız. Daha sonra karın ve bel bölgesi hareketlerine geçebilirsiniz.
Vücut geliştirme teknikleri konusunda kendinize en uygun programı oluşturmak için konunun uzmanlarından yardım almanız sağlığınız ve devamlı çalışabilmeniz açısından önemlidir.