Web sitesi nasıl yapılır?
Bir web sitesi oluşturmak çok kolay, günümüz şartlarında program sayısının ve bunların kullanılabilirliğinin artması ile birlikte oldukça kolaylaşmıştır. Özellikle wordpress, drupal gibi portallar çok gelişmiş özelliklere sahiptir. Bunlara tıpki bilgisayara program kurar gibi eklentiler kurulmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir galeri yapılmak isteniyorsa birçok sayıda galeri eklentisi mevcuttur.
Web sayfasının yapımında ilk olarak sitenin tasarımın yapılması gerekmektedir. Tasarım bölümü çok önemli olup, ziyaretçileri sitede tutan ve onlara sitenin güvenli olduğu hissini veren bir temel yapı taşıdır. Öncelikli olarak tasarımın kağıt üzerinde çizilmesi ve renklendirilmesi tasarımcıya zaman tasarrufu açısından büyük fayda sağlamaktadır. Daha sonra bu tasarımın dijital ortamda çizilmesi gerekmektedir. Bu çizim genellikle Adobe Photoshop programı sayesinde yapılmaktadır. Çizilen bu tasarım web sayfası için hem kapasite hem de şekil olarak küçük parçacıklara ayrılmaktadır. Bir tasarım programı sayesinde günümüzde en popüler olanı Adobe Dreamweaver ile yerleşimler yapılmaktadır. Webin ilk günlerinde olduğu gibi html yapı daha yerini korumakla birlikte versiyonları çıkmıştır son versiyon html5’tir. Tasarımda eskiden tablo kullanılırken son zamanlar css kullanılmaktadır. Html5, css ve ajax ile çok güzel bir tasarım oluşturulabilmektedir. Css kullanmanın en büyük avantajlarından biri arama motoru dostu olmasıdır ve arama motorları da css kodlamaya öncelik vermektedir. Ayrıca önceleri flash gibi animasyonlarla banner ve reklam alanları oluşturulurken günümüzde flashın yerini artık ajax almış bulunmaktadır. Ajax ile çok güzel galeri ve bannerler yapılmaktadır. Tasarım kısmı bu şekilde son bulmaktadır.
Web sitelerinin ikinci bölümü ise kodlama kısmıdır. Eğer site dinamik bir yapıda olacaksa yani bir veri tabanı sistemi olacaksa olmazsa olmazlardan asp ya da php programlama dillerinden biri kullanılmak zorundadır. Bu programlama dillerini öğrenmek ve gelişmek isteyen kişiler için internet ortamından yararlanabileceği gibi bir çok Türkçe kaynak kitapta bulunmaktadır. Bu iki programdan biri kullanılarak sitenin içeri doldurulabilir. Asp yada php ile bir e-ticaret sitesi, forum, üyelik sistemi, ziyaretçi defteri gibi scriptler yazılıp siteye eklenebilir. Eğer site statik bir yapı yani sitenin içeri sürekli güncellenmeyecekse asp yada php kullanılması zorunlu değildir. Statik yapıdaki siteler genelde kurumsal firmaların tanıtımları için yapılan sitelerdir.
Yukarıda belirtilen işlemler bittikten sonra siteyi internet ortamı ile tanıştırmak gerekmektedir. Öncelikle site ismi alınmalıdır buna domain denilmektedir ve fiyatları 8-12 dolar aralığındadır. Daha sonra yapılan sitenin dosyalarının barındırılacağı bir web sunucuya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hizmeti veren çok fazla firma bulunmaktadır. Güvenilir bir firmadan bir alan yani hosting almak gerekmektedir bununda fiyatı 10 dolardan başlayıp 60-70 dolarla kadar çıkmaktadır. Bu işlemler bittikten sonra dosya transfer programları yani ftp programları sayesinde hostinge bağlanıp hazırlanan web sitesi dosyaları oraya yükledikten sonra site yayınlanmaya başlanılacaktır.
Yukarıdaki verilen bilgeler temel bilgiler olup bir web sitesinin genel yapısı yukarıda anlatıldığı gibidir.